Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Minden évszakban más arcát mutatja a természet

A nagyobbacskák elültették, s ezután a kisebbek körtáncot jártak a frissen földbe helyezett facsemete körül. A rendezők a környezetvédelemre, az erdők megőrzésére, valamint az állatok és a madarak védelmére kívánták felhívni a tanulók figyelmét. A gyerekek ne csak halljanak, de részt is vegyenek a természet megőrzésében. Schiffer Gyula tanár elmondta, hogy intézményük a soproni faipari egyetem felhívására  vett részt a programon. - Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék a természetet, annak szeretetét, hiszen ez a jövőnk záloga - fogalmazott a projektfelelős. - A szakmai munkaközösségek az idei tanévtől beépítik a témát a tanmenetbe, és örömmel mondhatom, hogy ez mind az alsó, és mind a felső tagozatot érinteni fogja - hallottuk a tájékoztatóban.
Sok minden várt a tanulókra a projektnapon: különböző versenyfeladatok, szelektív hulladékgyűjtés, méz- és gyógyteakóstolás, valamint tárgyak készítése a természetben található alapanyagok felhasználásával.
Pénzváltó Fanni a csendes és nyugalmas szavakkal dicsérte a természetet, ahol az állatok is jól érzik magukat. Kovács Dániel még líraibban fejezte ki magát: szeretem a patak folyását, a nyugalmat és a szép tájat, és nem szórja el a hulladékot az erdőben. Vercseg Katalin még mások után is kész összeszedni a szemetet. Szerinte a város nagyon zűrös, ezért szívesebben gondolkodik a szabadban, ahol viszont nem zavarja semmi. A diáklány kedveli a szüleivel a gyalogtúrákat, a soproni Várhely- és Károly-kilátónál már többször is jártak. Galavits Gergely Mátyás nagyon szeret az erdőben sétálni és a madarak csicsergését hallgatni. Gergely távolabbi úticélokat is bejárt a családjával. Kiss Ákosnak a rendet és tisztaságot jelenti a természet védelme. A fiú a növényekre, a fákra is érző lényként tekint, ezért ha lehet, nem tördeli le az ágakat.
Kása Róbertet a göbösmajori erdei iskolából ismerjük már. A programszervező örömmel csatlakozott a katolikus iskola rendezvényéhez, hiszen az erdészek figyelnek arra, hogy a gyerekek megismerjék a fával beültetett környezet mindennapjainkra gyakorol hatását. Nem árt, ha azzal is tisztában vannak a nebulók, hogy az erdőben található vadállomány mennyire hasznos az emberek számára. Olyan információkat szeretnének átadni az iskolásoknak, amelyekről nem biztos hogy szó esik a tanórákon. A szakember a Kapuvártól északra elterülő Hanság és Fertő vidékének egyedülálló növényi társulásait ajánlja a természet iránt érdeklődők figyelmébe. Kiemelte: országszerte is ritkaságnak számít a csíkos égerből álló, léggyökeres mocsári erdőség. Csermajor, Vitnyéd és Csapod környékén a látványában és művelésében is teljesen más, a kimondottan sekély talajt igénylő cseres tölgyesek találhatóak. Kása Róbert a fázósabb turistákat arra biztatja, hogy öltözzenek fel jó melegen, és ne szalasszák el a lehetőséget, ismerjék meg bátran az erdő nyújtotta örömöket.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés