Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget

Kapuvárnak 2013-ban sem kellett folyószámla hitelhez folyamodnia, és év elején megfogalmazott várakozásaik nagyrészt teljesültek – tájékoztatta televíziónkat Hámori György. A testület június 27-én tárgyalta a negyedéves költségvetést, melyből a féléves adatokra is következtetni lehet. A „feszes” pénzügyi helyzet nem újdonság a városnak, mert ebben a cipőben járnak 2006 óta.
Az önkormányzatok év elején tértek át a feladat-finanszírozásos rendszerre (a kötelező feladatokra meghatározott összeg áll a rendelkezésre) ami rendkívüli  alkalmazkodóképességet igényel a dolgozóktól. A polgármester úgy véli, hogy a város erején felül teljesíti az elvárásokat. A nem kötelező feladatokat saját erőből kell megvalósítaniuk. A legnagyobb probléma, hogy az utak karbantartására és felújítására kapott 15 millió forintot elvitte a téli hóeltakarítás. Igaz, hogy vis maior pályázaton nyertek 6 millió forintot, de a különbözetet valahonnan át kell csoportosítaniuk. Az említett ok miatt csúszott a kátyúzás és a kavicsos utak felújítása. A város vezetője a lakosság türelmét kéri, mert  fedezeti forrás nélkül nem állhatnak neki a munkálatoknak.

A Kapukom Kft. tizennégy féle feladatkörrel foglalkozik. A város által alapított cég túl van az első próbaéven, és tanulva a hibákból, a rendszer működőképes lesz. A városnak a parkfenntartáson kívül számos olyan tevékenysége van, melyeket korábban vállalkozókra bíztak, és az önkormányzat ezeket nem tudná  átvállalni.  A közterületek tisztán tartásában ugyancsak nehézséget jelent, hogy a megszokotthoz képest kevesebb közmunkást alkalmazhatnak.

A húsgyár megszűnése még mindig húsbavágó téma Kapuváron. Hámori György ehhez kapcsolódóan megjegyezte: a munka nélkül maradt emberek közül szerencsére többen elhelyezkedtek, az állást keresőknek viszont még azóta is nehéz. A gyár első körben nem kelt el, a második forduló eredménye pedig még nem ismert. A városnak komoly adóbevétel-kiesést jelent a két cég iparűzési adójának elmaradása, emiatt még kevesebb jut az említett nem kötelező feladatok ellátásra.

Hámori György több, az előző évben megkezdett beruházásról is tájékoztatott. A Házelnök jelenlétében, nagyszabású ünnepség keretében adták át a Báró Berg Gusztáv hidat. Elsősorban az osztrák fél részéről merült fel a magyarországi kerékpáros utak korszerűsítésének igénye, ami a beruházás révén megvalósult. Az európai és a hazai kerékpáros szövetségeknek is komoly terveik vannak a kibővített és felújított úthálózattal. A kapuváriak szintén nagy örömmel vették birtokukba a házhelyi részen lévő útszakaszt, ahol hétvégenként a babakocsit tologató szülők is sétálgatnak. Kapuvár felújított városközpontját már  használják a helyiek, s a hivatalos átadásra július 12-én került sor. A Kormány hitelátvállalása sokat segít a város helyzetén – jegyezte meg Hámori György. Mint fogalmazott: „Él a Fő tér”, mert tizenhét óra tájban és vasárnap délutánonként kisgyerekes családokkal, nyugdíjasokkal tele a park, ezenkívül megtelnek a padok. A vár mögötti terület közösségi térként funkcionál. ahol megtarthatják nagyobb rendezvényeiket, de a programokat színvonaltól függően, előbb-utóbb megválogatják. A kritikus hangok szerint az önkormányzat nem támogat minden rendezvényt, pedig    a szervezőktől sosem kérnek helypénzt, ami önmagában is egyfajta segítségként fogható fel – szögezte le a polgármester, aki szeretné, ha a következőről is tudnának az emberek: a helyhatóság bizonyos programokat pénzzel is támogatott. A Szent Anna-napi vigasságok helyszíne nem változik, mert idén is a MEDOSZ-pályán  tartják meg. A szokásos lovas összejövetel mellett az érdeklődők gazdanapi  találkozóra mehetnek, melyek szervezési munkái megkezdődtek. Augusztus 20-a tájára időzítik az ökörsütéssel kiegészített gartai népünnepélyt, mely színvonalas szórakozást ígér.
Hámori György azt is elmondta, hogy a sok helyiségből álló, volt rendőrségi épületből civil házat szeretnének kialakítani. Az első fecske már meg is érkezett, mert ideköltöztették az országosan is egyedülálló röntgenmúzeumot a tüdőgondozó alagsorából. Az érdekes tárgyakat és dokumentumokat felvonultató kiállítóhely látogatottságát nem bízzák a véletlenre, ugyanis nagyszabású marketingbe kezdenek, hogy a lehetőséggel minél többen megismerkedjenek. Hogy mennyire hasznosítható az építmény, mi sem bizonyítja jobban, mint az egyik helyi rockzenekar, mely itt rendezte be stúdióját. A következő elképzeléssel két legyet ütnének egy csapásra: belátható időn belül ide telepítik a Rába-palota épületében, lakások helyén kialakított könyvtárat, s mivel egyre növekszik a lakást igénylők száma, rajtuk is tudnának segíteni.

A polgármester érdeklődésünkre elmondta: az évek során megszokott, jól bevált televíziós élő közvetítések újból elindulnak a második félévben. A civilek megnyugtatására hozzátette: ők sem fognak elesni a támogatásoktól.
Beküldés dátuma: 2013. 07. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés