Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mindenki másként szólaltatja meg

A 2007-ben alakult Romungro Gipsy Band nem a mostani felállásban kezdte pályafutását, hisz az évek során náluk is cserélődött a tagság. A jelenlegi formációt öt állandó és két vendégmuzsikus alkotja. Horváth Péter udvariasságból utóbbi személyek bemutatásával kezdte: a szaxofonos Drapán László fiatalos lendülettel vesz részt a csapat munkájában, a muzsikus nemzetségben felnőtt Vadas Nagy Róbert pedig a hegedűjét szólaltatja meg. Suha Vilmos zenei vezető gitáron játszik és énekel, Visi Roland hangszere a kanna, a csettegő, a szájbőgő és a darbuka. A koordinátor után a tangóharmonika szerelmese, Gasztonyi Sándor következett. Lakatos Ferenc inkább a táncok mestere, s ha nem a saját hangján szólal meg, a kanna, a szájbőgő áll hozzá a legközelebb. De a felsorolásból ki ne maradjon a zenekar művészeti vezetője, Horváth Péter, aki a kannát, a cajont és a szájbőgőt részesíti előnyben.
– Fontos, hogy mindenki másként szólaljon meg a színpadon. Ezt nem úgy kell érteni, hogy mindenféle szintetikus hangzást rejtettünk bele, hanem úgy gondoljuk, hogy a mi zenénk egyedülálló, amely illik a profilunkhoz. Bárhova megyünk, mindenhol nagyon jó hangulatot teremtünk zenénkkel. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy megmaradjunk a cigány gyökereknél, ami megnyilvánul a koncertjeinken  – foglalta össze zenei irányzatukat a mulatósabb cigányzenét játszó csapat művészeti vezetője. Suha Vilmos zenei vezető arról beszélt, hogy elsősorban gyűjtött dallamokat szólaltatnak meg, de saját szerzemények is megtalálhatók a repertoárjukban. A Mediawave által megrendezett workshop szintén kitűnő „beszerzési” forrás. Különösen az utóbbi két esztendő munkája érett be, amikor tavaly év végén első lemezük megjelent. A Következő albumukkal már kevésbé megszokott, újszerű hangzásvilág elérésére törekednek.
A Romungro Gipsy Band fellépései változatosak, mert a klubkoncerteken kívül vállalnak színháztermi bemutatkozást, de a nagyobb szabadtéri fesztiválokon is zenélnek. Hallgatóságuk az életkor szerint széles tartományban mozog – jegyezte meg Visi Roland. A csapat koordinátora szerint a dallamos zenei világ mindenki számára élvezhető, mert tele van pozitív érzelmekkel, szeretettel.
A zenekar két tagja nemrég Kínában vendégszerepelt, melynek hozadéka, hogy jövőre a teljes létszámú csapatot várják két-három hetes turnéra Kelet-Ázsia legnagyobb országába. Idén Daliban, és a tőle 200 kilométerre lévő történelmi városrészben nagy sikerű koncertet adtak, ami a zene és a koreográfia szempontjából egyaránt komoly felkészülést igényelt. Horváth Péternek nemcsak a repülőút, hanem az ottani emberek és kultúrájuk jelentett maradandó élményeket. A külsőségek szempontjából nálunk igénytelenebbek, de szokásaik miatt mégis csodálatosnak tűntek. A turnét Hartyándi Jenőnek, a Mediawave fesztiváligazgatójának köszönhetik, illetve azoknak a kínai zenészeknek, akik részt vettek a magyarországi koncerteken.
– Büszkék vagyunk arra, hogy a zenekart képviselhettük, szívünkben-lelkünkben ott voltak velünk, és koncertjeink alatt is rájuk gondoltunk – hangzott a tévés interjúban. A nagy terveket dédelgető formáció jövőre új nagylemezzel szeretné megörvendeztetni itthoni rajongóit. Tavaly a csornai néptánciskolában tartották lemezbemutató koncertjüket, ezért valami ehhez hasonlót terveznek a közeljövőben.
Az ország számos zenei pódiumán nagy sikerrel muzsikáló Romungro Gipsy Band Csornát szülőhazájának tekinti, hiszen innen indultak el, és a zenekari tagok többsége valamilyen módon kötődik a városhoz, mely mégsem kapkod értük. – Nem azt várjuk el, hogy minden zenei rendezvényen itt legyünk, de legalább évente kétszer tudomást szereznének rólunk – mondta sajnálkozva Horváth Péter, akinek családtagjai ötven-száz kilométereket kénytelenek utazni, hogy élvezzék zenéjüket. – Mi szeretjük a várost, szeretjük a lakóit, ezért bármikor fellépünk, ha meghívnak minket, és jól esne, ha felkarolna bennünket a település. Bármerre járunk, hirdetjük, hogy csornaiak vagyunk – jelentette ki a művészeti vezető. A muzsikusok legközelebbi CD-borítójukon szeretnék feltüntetni Csorna címerét.
A Romungro Gipsy Band internetes és telefonos elérhetősége: http://romungrofiuk.fanoldal.hu/, Manager Koncert és Fesztiválszervező iroda +36-70-286-92-81.
Mindenki életében előfordulhat, hogy holtpontra jut, és nem jön össze semmi. Visi Roland zenéjüket gyógyírnak ajánlja: – Ha úgy érzed, nem bírod tovább, tedd be a lemezünket, és hallgasd meg!”
Beküldés dátuma: 2013. 09. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés