Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mindenkit szeretettel vár a csornai Kossuth iskola

Közeledik a központilag kiadott általános iskolai felvételi lapok továbbításának határideje, ezért Göncz Tibor tagintézményvezető megragadva a nyilvánosság adta lehetőséget, a televízión keresztül is tájékoztatta a szülőket és a végzős diákokat.

A csornai Kossuth Lajos Szakközépiskola a tizenegy intézményt magában foglaló Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum tagiskolájaként működik. Hogy lehet az iskolába bekerülni? A nyolcadikasoknak február hónapban kell a jelentkezést megtenni. A jelentkezési lapokon feltüntetett tanulmányi eredmények alapján történik az elbírálás. Külön felvételit nem íratnak, szóbeli elbeszélgetés pedig nincs. A felvett tanulóknak egészségügyi vizsgán kell átesniük. Sajátos nevelési igényű tanulókat is felvesznek.
A február 15-éig leadásra kerülő felvételi nyomtatványon fel kell tüntetni az iskola OM-azonosítóját, mely jelen esetben a 203038, a telephelyi kód pedig 005-ös. Ez után következik a szakma kódszáma: 0801 (cukrász), 0802 (szakács), 0803 (gépi forgácsoló), 0804 (ipari gépész), 0805 (eladó).
A Kossuth iskola a vidékieknek is könnyen megközelíthető, mert a vasútállomástól kb. nyolc-tíz perc, a buszmegállótól pedig mindössze néhány perc távolságra található. A Kossuth utcában lévő intézmény két épületében az elmúlt időszakban nagyon komoly fejlesztéseket valósítottak meg.
– Teljesen új bútorzattal, nyílászárókkal rendelkezünk, minden tantermünkben interaktív tábla, vagy kivetítőrendszer van helyezve – mondta Göncz Tibor. Az igazgató ismertette azt az öt szakmát, melyek közül választhatnak a hozzájuk jelentkező nyolcadikasok: cukrász, szakács, ipari gépész, gépi forgácsoló és eladó.

A szakközépiskolában hároméves képzés folyik, melynek végén a tanulók komplex szakmunkásvizsgát tesznek. A Kossuthban oktatott foglalkozások közül négy hiányszakma, amelyek kiemelt ösztöndíjban részesülnek: a mindenkori minimálbér 20 százalékát kapja a tanulószerződéssel rendelkező diák, ezenkívül a tanulmányi eredménytől függően havi 10 - 35 ezer forint Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjban részesülhet. Hétnél több igazolatlan hiányzás esetén természetesen nem jár a juttatás.
– Nálunk a két fő húzószakma a szakács és a gépi forgácsoló. A legtöbb gyerek a szülők sugallatára CNC-esztergályos szeretne lenni, de ilyen szakma önmagában nem létezik. A CNC a gépi forgácsolóra épülő foglalkozás, vagyis ha már megvannak az alapok, felnőttképzés keretében lehet elsajátítani – hangsúlyozta Göncz Tibor.
– A képzés az iskola keretein belül történik, tehát a tanulók reggel nyolctól délután két óráig a tantermekben, tanműhelyekben tartózkodnak. A gyakorlati képzés is az intézményen belül történik. Az ipari gépészek és gépi forgácsolók tanulószerződés keretében vállalati tanműhelyekben sajátítják el a mesterség alapjait – fogalmazott az igazgató, majd elmondta a duális képzés lényegét. Az oktatás nemcsak az elméleti képzésért felelős iskola falain belül történik, mert a fiatalok a gyakorlatot máshol szerzik meg: valamelyik gazdasági egységnél, egy vállalatnál vagy üzemnél. Utóbbi esetben az iskolának csak koordináló szerepe van.
A magyar állam támogatja a tanulóképzést folytató cégeket.
– Régebben ha jó szakmát szeretett volna tanulni a gyermek, a szülőnek komoly anyagi áldozatot kellett hoznia. Ezt most megadja a magyar állam, ugyanis az ösztöndíjat nem a cégek fizetik – tette hozzá Göncz Tibor, aki szerint nagyon jól működik a duális képzés, mert a diákot a javuló eredményekre tették érdekeltté, az üzleteket, cégeket pedig arra, hogy tanulót képezzenek. A gyakorlati helyet biztosító cégek szigorú elszámolást követően az államtól megkapják az oktatásra fordított költségeket.
A fiatalok a három év során 30 százalék elméletet tanulnak, és 70 százalék gyakorlaton vesznek részt. Mérnök tanárok oktatják a vas- és fémipari ismereteket, ezenkívül képzett szakoktatók vezetik a szakács és a cukrász tanulókat. Az eladónak készülő diákok boltszerűen berendezett tantermekben gyakorolhatják a kereskedelmet szaktanárok irányításával. A kétszáznál több tanulót oktató iskolában nincs tanárhiány, és családias légkörben tanulhatnak a gyerekek.

Beküldés dátuma: 2019. 02. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés