Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mindennél van még szebb

Bognár Sándor kihívó nélkül vágott neki az őszi helyhatósági választásoknak. Ha csak pár ember szavazott volna rá, akkor is ő nyeri el a polgármesteri széket a számok törvénye szerint. A falu első embere ennek ellenére arra biztatta a helyieket, hogy vegyenek részt minél nagyobb létszámban a választáson, mert jó érzés neki, és képviselőtársainak, ha tudják, hogy mögöttük állnak az emberek.

– A pályázatok szempontjából nehezen indult be a gépezet, de az elmúlt négy évben sok változás történt a településen – mondta Bognár Sándor. Sopronnémeti újraválasztott polgármestere szerint a 2010/2014-es választási ciklus volt eddig a legsikeresebb, mert több mint százmillió forint támogatási összeg érkezett a településre.
Turisztikai fejlesztési célra nyerték azt a közel 30 millió forint pályázati pénzt, melyből pihenőhely épült a Keszeg-ér partján. Főleg a vízi sportok szerelmesei tudják kihasználni a komplexumot, melyhez kenutároló, iroda, melegítőkonyha, és közösségi helyiség tartozik. A kenukat és a kis traktort szintén pályázati pénzből tudták megvásárolni. Utóbbit a közterek rendben tartására használja az önkormányzat. A szabadtéri vízi sportok szezonja idénre befejeződött, de a környék óvodásai és iskolásai kipróbálták már a kenukat. Aki már egyszer megfordult Sopronnémetiben, az nagy valószínűséggel újból visszatér, és viszi a falu jó hírnevét. A település vezetője úgy véli, mindaddig vízre lehet szállni, míg a kisebb források és buzgárok táplálják a Keszeg-ért. Az önkormányzat olyan megállapodást kötött a környezetvédelmi és vízügyi igazgatósággal, mely szerint falu gondozza a Keszeg–ér belterületi szakaszát. Bognár Sándor úgy emlékszik, hogy több mint harminc éve tisztították a medret úszódaruval, de 80-90 cm-es vízmagasságnál már akadálytalanul haladnak rajta a kenuk.
A környékbeli települések különbözőképpen viszonyulnak a sopronnémetiek beruházásához. Nem mindegyik önkormányzat tartotta jó ötletnek, hogy a helyiek és a turisták a Keszeg-éren próbáljanak kenuzni, de Bognár Sándor szerint a kezdőknek ideális ez a környezet, mert ha bele is borulnak a vízbe, nagyobb bajuk nem esik, legfeljebb jót nevetnek az egészen. Nagyobb folyóink ilyen szempontból sokkal veszélyesebbek – tette hozzá a beszélgetőpartner.
– Hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy minél szebb és rendezettebb legyen településünk. A fűnyírást 2013 tavasza óta az önkormányzat vállalja, a virágosítás pedig mindig a feladatok közé tartozott. Amennyiben a háztulajdonosok szeretnék díszíteni portájukat, ingyen kapják a virágokat – hangzott az interjúban. Sopronnémetiben nemrégiben új buszöblöt építettek, ami nemcsak tetszetős, de kényelmesebb utazást biztosít az ingázóknak. A Hunyadi utca déli oldalát két évvel ezelőtt tették rendbe, idén pedig elkészült az északi oldali járda térkövezése. Az elmúlt ciklusban ugyancsak térkővel látták el a temetőbe vezető útszakaszt, az emlékparkban pedig padokkal szegélyezett sétálóutat alakítottak ki.
Nem pályázati forrásból, de sikerült a polgármesteri hivatal, a kultúrház és a közösségi helyiség tetőzetét rendbe hozatni. Amióta szociális tűzifára lehet pályázni, Sopronnémeti nem hagyja ki a lehetőséget. Első évben rekordot döntöttek, hiszen 400 erdei köbméter tűzifa érkezett az alig 300 lelkes településre, ezért a lakosság fele 5-6 köbméter fát vihetett haza. Azóta nem kaptak ekkora mennyiséget, de mindig pályáznak a fűtőanyagra.
Mindennél van még szebb – vallja Sopronnémeti polgármestere. A szemet gyönyörködtető falukép tovább fokozható. Az élhetőbb település kategóriájába sok minden beletartozik, ezért a tervekből sosem fogynak ki. Ha elkészül a falutól 250 méterre haladó M86-os, olyan pihenőhelyet szeretnének építeni, ahol a rábaköziek saját termesztésű gyümölcseiket és feldolgozott termékeiket fogják majd árusítani. Bognár Sándor szerint ez az egyetlen ilyen jellegű pihenőhely lesz a Mosonmagyaróvár és Szombathely közötti szakaszon.
Sopronnémetiben rábaközi skanzenről álmodnak, ahol akár szálláshelyek is épülhetnek. A polgármesternek vesszőparipája a turisztikai célú fejlesztés, ezért már megkezdték a tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel, továbbá várják azon helyiek jelentkezését, akik szintén fantáziát látnak az ágazatban.

Beküldés dátuma: 2014. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés