Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mindig fontos volt számára a sport

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a megye sportjáért hosszú évtizedeken át végzett áldozatkész munkájáért nemrégiben Bauer Rudolf-díjat adományozott Axnix Imrének, a Kapuvári Lóbarátok Köre titkárának. Az elismert  közéleti ember úgy érzi, hogy a hosszú időszak alatt nemcsak adott, hanem ő is sokat kapott a Kapuvári Sportegyesület tagjaitól, a falusi sportolóktól, a lóbarátoktól, és nem utolsósorban családjától, mert a mai napig támogatják tevékenységében.
Axnix Imre már az általános iskolában megkedvelte a testnevelést, a soproni Berzsenyi gimnáziumban pedig közelebbről megismerkedett a kosárlabdával, valamint a Fáklya Labdarúgó Klub igazolt focistája lett, és a dunaújvárosi műszaki főiskolán sem hagyta abba az intenzív mozgást. A gépész üzemmérnök a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár győri üzemegysége után Kapuváron folytatta a munkát, és onnan is ment nyugdíjba. 1978-ban beválasztották a KSE elnökségébe, és közel húsz éven át tevékenykedett az egyesület berkeiben, ahol különböző pozíciókat vállalt.
Axnix Imre az ezredforduló elején került kapcsolatba a lovas sporttal.
Kapuváron mindig nagy hagyománya volt a lovasoknak, hisz régen a hercegi uradalomban, de a paraszti gazdaságokban is állandóan jelen voltak a négylábúak. A kapuvári gazdák látva Axnix Imre  sportért kifejtett igyekezetét, felkérték, hogy álljon melléjük, és képviselje a lovasok ügyét. A lókedvelő nagyszülők leszármazottja 2006-ban huszonkilenc fővel alakította meg a Kapuvári Lóbarátok Körét. A KSE szakosztályaként működő csapat egyesületi formát vett fel, melyben napjainkban ötvenen tevékenykednek.
A megyei díjjal elismert sportember büszkén gondol az 1980-as,1990-es évekre, amikor kiválóan ment az utánpótlás nevelése, és volt olyan esztendő, amikor a szezonzáró ünnepségen egyszerre négy elismerést vehetett át a KSE tagjainak versenyeredményei miatt. A Kapuvári Körzeti Labdarúgó Szövetségnek tíz éven át vállalta el titkári feladatait, és 1986-ban megszervezték a vidéki focisták rábaközi bajnokságát, melynek köszönhetően több településen újjáéledt a labdarúgás. A körzeti válogatottban sok tehetséges fiatal mutathatta meg ügyességét, akik külföldön is eredményesen szerepeltek. Az 1990-es évek elején a Flexum-kupát a falusi csapatok tornájaként hirdették meg, amelyen a kapuváriak az előkelő harmadik helyre kerültek. Felemelő pillanatok voltak, amikor 1992-ben Budapesten a magyar–angol meccs előtt vehette át az előbbi teljesítményért járó díjat. Axnix Imre úgy érzi, hogy  a lovas sport népszerűsítésével is hasznára vannak Kapuvárnak, és magas színvonalon képviselik a várost a különböző versenyeken, a  Szent Anna-napi lovasnapok pedig a megye egyik legrangosabb rendezvényévé fejlődött. A település negyven éves évfordulójára szervezett, korhű ruhában felvonuló lovasbandériummal az 1900-as esztendők elején létezett Esterházy-huszárok hagyományait kívánják feleleveníteni, amelyek külföldön is méltán népszerűek. Nem is oly régen a Nemzeti Vágta soproni előfutamán megint remekeltek: Gazdag Daniella Kiss M. Vencel Boszorka nevű lovával első helyen végzett, amivel jogot szerzett arra, hogy a fővárosban részt vegyen a Hősök terén rendezett szeptemberi döntőn. Mit tartogat még a jövő a lovasoknak? Ha rajtuk múlik, akkor még nagyon sokáig megörvendeztetik a kapuváriakat, és örömmel vesznek részt a különböző rendezvényeken. Axnix Imre titkos vágyába is beavatta a tévénézőket: a volt MEDOSZ-pályán fedett lovardát szeretnének, ahol az időjárástól függetlenül hódolhatnának szenvedélyüknek a kicsik és a nagyok.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés