Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Miről döntöttek a csornai képviselők idei utolsó tanácskozásukon?

Az önkormányzatoknak november hónapban kell összeállítani a költségvetési koncepciót, mellyel kapcsolatban a csornaiak több helyről vártak javaslatokat. A képviselő azokat a Fidesz-KDNP által kezdeményezett új elemeket ismertette, amelyek változást jelentenek a korábbi évekhez képest. Ilyen az a tétel, amely szerint felül kell vizsgálni a költségvetésben jelentős nagyságrendet képviselő önként vállalt feladatokat, ezenkívül valamennyi szervnél meg kell húzni a legalacsonyabb és legmagasabb határát  az alapbéren felül kifizetett túlóráknak és pótlékoknak. Az előterjesztők azt szeretnék, ha a polgármesteri hivatal alkalmazottait bíznák meg a feladatok nagy részével, hogy minél kevesebb külsős szakértőt kelljen alkalmazni. Szorgalmazza a plénum, hogy a város többi intézményéhez hasonlóan a Margit Kórház dolgozói  is megkapják a cafeteria keretet, melyet az előző önkormányzat vezetett be Csornán, továbbá szeretnék, ha az új közmunkaprogramot maximálisan kihasználná a város. A Fidesz és a KDNP képviselői tisztában vannak azzal, hogy a magas költségek miatt egyetlen esztendő alatt sem lehet megoldani az egész város csapadékvíz-elvezetési problémáit, de külön pénzügyi keretet hoznak létre, hogy legalább a kiemelten veszélyeztetett helyeken megszűnjenek az akut gondok. Hasonlóan gondolkodnak az út- és járdaépítésről, ezenkívül szeretnék jobban kihasználni a pályázati lehetőségeket. Háncs Károly reményei szerint ha januárban lesz is első fordulója a költségvetés tárgyalásának, februárra megszületik a végleges döntés.
A másik nagyobb téma, amit a képviselő érintett, az adók alakulása. A csornai önkormányzat 2010-re 386 millió 800 ezer forint adóbevétellel számolt. A november 16-ai keltezéssel készült beszámoló bemutatásáig nem érkezett meg a teljes összeg, de azzal kalkulálnak, hogy év végéig be tudják hajtani a hiányzó  kb. 37,5 milliót. A  jövő esztendőtől megszűnő, vállalkozók kommunális adójának kompenzálását a csornai képviselő-testület az államtól várja, és a szintén törlésre kerülő a piaci vásározók, kiskereskedelmi tevékenységet folytatók ideiglenes adója (mely nem egészen félmillió forintot hozott a városnak) pótlására pedig rendeletmódosítással készülnek.
Korábban jogszabály írta elő, hogy az  elvi építési engedély beszerzésének meg kell előznie a tényleges munkát, ami most is járható út, de nem kötelező. A helyi önkormányzat az új szabályozóhoz igazította az építésüggyel kapcsolatos rendeletét.
Háncs Károly megerősítette azt a korábban tett nyilatkozatát, amely szerint nagy igény mutatkozik a lakosság részéről a testületi ülések élő bemutatására. Támogatták a képviselők a Fidesz-KDNP javaslatát, amely szerint a televízió egyenes adásban közvetítené a tanácskozásokat, ugyanakkor a testületi tagok és a polgármester igényeik szerint szóhoz jutnának a képernyőn. A nyilvánosság a város intézményeit szintén megilletné. Mivel a törvény szerint ilyen esetekben nem elegendő az egyszerű megbízási szerződés, az önkormányzat  december 22-ig írja ki a pályázatot, amelyet ötfős bizottság fog elbírálni, és végleges döntés a januári ülésen várható.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés