Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A város vezetői nem csak kipipálják az elkészült beruházásokat, hanem újabb feladatokat állítanak maguk elé – fogalmazott Gyopáros Alpár a Csornai Mosolyvár Bölcsőde átadóünnepségén.

Csorna új bölcsődéjének átadóünnepségén részt vett dr. Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, aki elmondta, hogy temérdek munka áll még a kormányzat előtt, de nem túlzás azt állítani, hogy büszkék az eredményeikre. – 2010-hez képest kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon. A 3 év alatti gyermekek közel 22 százaléka számára elegendő bölcsődei ellátást biztosító férőhely működik hazánkban. Jelenleg mintegy 10 ezer bölcsődei ellátást biztosító férőhely fejlesztése van folyamatban – közölte a parlamenti államtitkár.

Csorna történetében soha nem volt akkora fejlődés, mint elmúlt tíz évben – fogalmazott Gyopáros Alpár. Az országgyűlési képviselő szerint a helyiek nagyon jól ismerik a kézzel fogható eredményeket, de az ünnepségen megjelent dr. Vitályos Eszter parlamenti államtitkár kedvéért összefoglalta az elmúlt időszak legfontosabb beruházásait.
Hosszú ideje dédelgetett álma valósult meg az itt élőknek, amikor megépült a csornai elkerülő, valamint az M85-ös gyorsforgalmi út Győrtől Sopronig, az M86-os Csornától Szombathelyig, ezenkívül megújultak a régi 85-ös és 86-os főutak Csornán átvezető szakaszai. Korszerűsítették a Margit Kórház járóbeteg-rendelőjét és folyamatosan újul a városháza és annak környezete is. Korábban helyet kapott a Premontrei Apátság Látogatóközpontja, az új épületszárnyban pedig a Szent Norbert Idősek Otthona. Megújult a mentőállomás és számos új mentőautó állt hadba. Szintén korszerűsítették a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csornai Üzemmérnökségének területét. Bár kevésbé szembetűnő, de annál fontosabb a szennyvíztisztító telep fejlesztése. Az országgyűlési képviselő megemlítette az egykori ifjúsági házat, mely ma modern környezetet biztosít a néptáncosoknak. Méltó körülményeket biztosít a gyászoló családoknak a Szent Antal temető ravatalozója. A keleti ipari park közművei szintén megújultak, ahol ma sincs vége a fejlesztéseknek. A termálkút és az egykori kertészet, valamint a régi Richards gyár területének visszavásárlásával tovább gyarapodott az önkormányzat vagyona. Végül, de nem utolsó sorban hamarosan birtokba vehetik a Csornai Járásbíróság patinás épületét az ott dolgozó szakemberek.
Gyopáros Alpár a folyamatban lévő fejlesztésekről is beszélt, megemlítve a kivitelező hanyagságából félbemaradt tanuszoda építését, ezenkívül ígéretet tett az előkészítési szakaszán túljutott új csornai sportcsarnok építésére is. – Fel fogjuk újítani az Őrangyal temető ravatalozóját, valamint az Erzsébet k.-né utcát. Ma is új intézményt avatunk és reményeink szerint jövőre a bővítését is megünnepelhetjük – mondta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: A magyar gazdasági élet szereplői számítanak azokra az anyákra, akik gyermekük születése után visszatérnek a munkaerőpiacra, ezért szükség van a bölcsődefejlesztési programra.

Idén átadták, jövőre pedig a mostaninál is több kisgyermek járhat a csornai bölcsődébe

Csorna önkormányzata 66 millió forint önerőt biztosított a városi bölcsőde megépítésére. A Szociális és Gyermekjóléti Központ önálló szakmai egységeként működő korszerű Toldi utcai intézmény egyelőre 56 kisgyermek befogadására alkalmas, de egy sikeres pályázatnak köszönhetően bővülni fognak a férőhelyek.

– Csorna város önkormányzata elkötelezett a városban élő fiatalok, fiatal családok támogatása iránt. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a családcentrikus működés kialakítására – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester az új csornai bölcsőde átadóünnepségén. – Gondolok itt a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatására, az életkezdési támogatásra, vagy a 2019 óta működő Gólyahír programra, a szociálisan rászoruló családok pénzbeni vagy természetbeni támogatására. Az anyagi támogatási formák mellett kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat az oktatási-nevelési intézmények infrastrukturális és eszközfejlesztésére, vagy a köztéri játszóterek karbantartására, új játszóterek kialakítására, családi és gyermekprogramok, rendezvények megvalósítására. Sikeres projekt a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása, a család és a munka összeegyeztethetőségének előmozdítása érdekében – fogalmazott a városvezető, majd – miután köszönetet mondott Magyarország Kormányának és a jelen lévő Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek –, bejelentette, hogy egy tavaly beadott újabb pályázatnak köszönhetően a most átadott épület további két csoportszobával fog bővülni.

A bölcsőde tervezési munkálatai 2019-ben kezdődtek – tájékoztatta Szür Bernadett az ünnepségen résztvevőket, valamint a sajtó képviselőit. Ennek fő irányvonalát a nevelési intézmények tervezési előírásait tartalmazó magyar szabvány jelentette, ezenkívül a város vezetése nyitott volt a bölcsődei dolgozók véleményére, igényeire. A csoportszobákban egyedi bútorokat helyeztek el, a csecsemőknek pedig biztonságos járókával tudják kialakítani az elkülönített szobasarkokat, de elegendő tér marad a nagymozgásos tevékenységekhez és csendes játékokhoz is. A gyermekeknek saját helyük van az asztaloknál étkezéskor, a nyugodt alváshoz jellel ellátott saját ágyat, állandó ágyazási helyet biztosítanak.
– A játszóudvar gondozási egységenként külön került kialakításra és innen nyílik egy udvari WC, illetve udvari játéktároló. Az udvaron található telepített játékok mellett további nagymozgást kielégítő játékokat is kínálunk. Lehetőség van az asztali játékok használatára is az udvaron, illetve könyvek nézegetésére. Változatos játéklehetőséget biztosítunk minden évszakban a telepített és a mobil játszóeszközök segítségével. A játékkészlet összeállításánál figyelembe vettük a pedagógiai és egészségügyi szempontokat, a gyermekek életkori sajátosságát, létszámát is. Hangszerekkel, bábokkal bővítjük a játékkészletet. A kognitív képességek fejlesztéséhez különböző logikai játékokat kínálunk, illetve minden korcsoportnak vannak ismeretátadó, mesélhető képeskönyvek az aktuális évszakoknak, ünnepeknek megfelelően. Mozgásfejlesztő eszközök elhelyezése a szobában is megtörtént, illetve egyes eszközök állandó felügyelet mellett használhatók, melyeket a magasabb polcokon tároljuk – tájékoztatott az intézmény vezetője, majd zárásul elmondta: – Bízom abban, hogy a Mosolyvár Bölcsőde modern, a mai kornak megfelelő épülete a benne dolgozó kolléganőim sokszínű tevékenysége, a kisgyermeknevelés jó gyakorlatának minél szélesebb alkalmazása szolgálja a gyermekek minél szélesebb személyiségfejlődését, hisszük, hogy a boldog gyermekkor egészséges testi-lelki és szociális fejlődést biztosítunk, a bölcsődei kor végére érett, óvodai élet megkezdésére alkalmas gyermekeket nevelünk. (Fotó: Szabados Tibor, Tóth Attila)

Beküldés dátuma: 2023. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés