Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mozgó szűrőállomás Beledben

A Kapuvári Egészségfejlesztő Iroda a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, melynek csak egy része a szűrőprogram, hisz a betegségek kialakulása ennél sokkal összetettebb dolog. Jenes Mária szerint kevesen ismerik tevékenységüket, ezért az eddiginél nagyobb reklámra lenne szükségük.

Az emberek többsége tudja, hogy mit kellene tennie egészsége érdekében, de amíg nem szembesülnek romló állapotukkal, addig nem foglalkoznak a témával érdemben. A 2013 nyarán létesült Kapuvár-beledi Egészségfejlesztési Iroda a Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet szervezeti egységeként működik. Az öt évet felölelő uniós pályázati ciklus részeként a szakemberek az első esztendőkben különböző programok szervezésével foglalkoznak. Az egészségi állapotunkat leginkább meghatározó, és az életmóddal kapcsolatba hozható témák, illetve tevékenységek közül választanak: ilyen a mozgás, az étkezési tanácsadás, a lelki egészségfejlesztés és a stresszkezelés. A szűréseket a cukor– és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében szervezik. Mivel ezek hátterében főként a túlsúly, illetve a mozgáshiányos életmód áll, adott a „kézzel fogható” megoldás. A legnépszerűbbek a különböző tornák, mint a pilates, a teljes átmozgatás, az aerobic, de az étkezési tanácsadások iránt is sokan érdeklődtek. Hasznosnak bizonyult a cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak indított diabetes iskola. A foglalkozásokat a rendelőintézet szakemberének vezetésével tartják meg.
A beledi program már az ötödik állomása volt a szűrőbuszos sorozatnak. A negyven éven felüli hölgyeknek szánt mammográfiás vizsgálatot korábban Osliban és Kapuváron is megszervezték. A fiatalabbak is részt vehetnek a szűrővizsgálaton, de előtte beutalót kell kérniük háziorvosuktól. Az állapotfelmérést mindenkinek ajánlják, hiszen sok példa van arra, hogy ilyenkor derül ki a magas vérnyomás vagy cukorbetegség. A hallás– és anyajegyvizsgálat, a hasi ultrahang, illetve a pajzsmirigy ultrahang, a szemészeti és csontsűrűség mérés, az érvizsgálat, a prosztataszűrés szintén a program részei.
A vizsgálat fajtájától függ, hogy a páciensek mikor tudják meg az eredményt, hiszen van, amit azonnal közölnek, míg más esetben hosszabb idő kell az értékeléshez. Utóbbiról a háziorvos fogja tájékoztatni az érintetteket.
Az egyén egészségi helyzetének meghatározása komplex dolog, tehát önmagukban ritkán minősítik az egyes mérési eredményeket, hiszen a testi mellett a mentális állapot is befolyásoló tényező. Az egészségügyi szűrések emiatt sem adnak teljes képet az emberek testi–lelki épségéről, hanem inkább figyelemfelhívó jellegük miatt érdemes élni az ilyen lehetőségekkel. Az állapotfelmérés mindig a pillanatnyi helyzetre világít rá, ezért aki jó eredményt kap, az se legyen rest: próbálja meg kiküszöbölni a stresszt, étkezzen egészségesen és mozogjon minél többet.
Az emlőrák gyógyítható, tehát nem halna meg annyi nő ebben a betegségben, ha részt vennének a szűrővizsgálatokon.
Homoki Éva röntgenasszisztens arról beszélt, hogy nemcsak fix helyen, hanem mozgó járműveken is meg lehet szervezni a szűrést. A digitális mammográfiás gép nagy biztonsággal kiszűri az eltéréseket és a legkisebb elváltozást is észreveszi. A kamionos szűrés nagyon népszerű azokon a településeken, ahol több kilométer távolságra található csak a mammográfiás centrum. Évente közel húszezer páciens veszi igénybe ezt a fajta ingyenes egészségügyi szolgáltatást.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés