Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Multifunkcionális épületre pályáztak a bodonhelyiek

Kenesei Ferenc életének eddigi minden jelentősebb mozzanata Bodonhelyhez köthető. A harmadik ciklusát betöltő polgármester korábban  falugondnokként tette hasznossá magát települése érdekében. Elődje hirtelen halála miatt 2003 végén időközi választáson nyerte el a voksok nagy részét, s azóta is megkapja a lakosság bizalmát. Regnálásának elején kívül-belül rendbe hozták az összedőlőfélben lévő művelődési házat és hozzáépült  polgármesteri hivatalt. Korszerűsítették az orvosi rendelő fűtését, a temetői ravatalozót felújították, ezenkívül utat és járdát építettek. A füves, hepehupás területre igen elkelt már a térkövezés – jegyezte meg a polgármester.

Képviselő társaival arra törekednek, hogy Bodonhely minél élhetőbb és szebb település legyen.
Az 50 millió forint körüli összeggel gazdálkodó önkormányzatnak eddig sikerült a kiadásait fedezni, a csekély megtakarításból pedig az esetleges pályázatok önrészét szeretnék finanszírozni. Idén négy projektre várnak támogatást, amelyekből rendezvényeket tartanának és sportfelszerelést vásárolnának. Jelentősebb összeget, közel 30 millió forintot tesz ki az a pályázat, amelyet ha megnyernének, akkor multifunkcionális épülete lehetne a községnek a több átalakítást megért, de felújításra már alkalmatlan régi iskola helyén. A leromlott állagú házban valamikor posta is működött, jelenleg pedig az eMagyarország Pontnak és a könyvtárnak ad otthont. Amennyiben megvalósul a beruházás, a mostani funkciók maradhatnának, de ezeket kiegészítve irodát biztosítanának a civil szervezeteknek összejöveteleik megszervezésére, és a vállalkozóknak pedig üzleti partnereikkel folytatott találkozók lebonyolítására. A két részre osztható nagyteremben a helyi rendezvényeket fogják megtartani. A polgármesteri hivatal mögötti utat még az idén szeretnék felújítani önerőből. A fejlesztés a buszmegálló áthelyezését is magában foglalja, melyhez már megvannak az engedélyek. Az árajánlatok beérkezése után kiválasztják a beruházó céget.

Kenesei Ferenc elsőként köttette be lakásába a kábeltévét, melynek árával és színvonalával is meg van elégedve.
Jelentős változás a községben, hogy tavaly megkezdte, idén pedig befejezte a Molnár Elektronikai Kft.a kábeltévéhálózat kiépítését. Korábban az elmaradó fejlesztések miatt nehéz volt az internethez hozzájutni, de a csornai központú cég jóvoltából ez a gond is megoldódott.

Bodonhely nem tartozik a tipikus elöregedő falvak közé (a lakosság egynegyede 65 év feletti), hisz élnek fiatalok a településen.
Hogy lehetőleg itt is maradjanak, megpróbálnak a kedvükre való programokat szervezni. Az iskolások Bágyogszovátra járnak, de minden évben megtartják a gyermeknapot. Bodonhely különlegesnek számíthat abból a szempontból, hogy a mindössze 320 lelkes kisközség focistái két csapattal állnak ki az ellenfelekkel szemben, de természetesen vannak közöttük más településekről igazolt labdarúgók is. Aktívan tevékenykednek az önkéntes tűzoltók, és idestova hat éve lépnek fel a show-táncosok, akik produkcióikkal bejárták a környéket. – A jó nyugdíjasklub a polgármesternek nagy segítség, és ez nálunk is így van, mert bármiben kérjük őket, mindig segítenek – mondta az interjúalany. Három éve alakult az önkéntes polgárőr egyesület, ahova annyian jelentkeztek, hogy harmincan is vállalták a plusz munkát.


Még a tanácsi rendszer idején, 1988-ban alakították ki közvetlenül a Rába töltése mellett azt a 220 hétvégi telket, ahova évente épülnek újabb házak.
A település vezetője nincs maradéktalanul megelégedve az üdülőövezet fejlődési ütemével. Igaz, kiépítették a víz- és villanyvezetékeket, valamint a szennyvízrendszert, és két utcáig eljutott a gáz bekötése is. A közvilágítás korszerűsítése érdekében tavaly újabb lámpákat  helyeztek el, az utakat pedig minden tavasszal murvával borítják le, hogy járhatóbbak legyenek. Kiépített strand nincs a településen, de a Rába vízminőségével nem szokott baj lenni a környéken, ezért Bodonhely első embere arra biztatja a látogatókat, hogy jöjjenek a községbe, és tekintsék meg az ott található természeti szépséget. A tiszta levegő és a csendes hely többnyire visszavonzza a pihenni vágyókat, a horgászok pedig nyugodtan hódolhatnak szenvedélyüknek. Nemcsak a magyarok  választják szabadidejük eltöltésére a Rába ezen részét, hanem előszeretettel jönnek osztrák, német és belga vendégek is – mesélte a házigazda.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés