Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nagy élmény a fényképezés

A budapesti születésű Pálfi Géza dekoratőrként dolgozott a fővárosban, ahol megismerte szintén e szakterületen tevékenykedő feleségét. A fotózáshoz gyermekkorában került közel, mert édesapja szívesen fényképezett, aki otthonában az előhívással is megpróbálkozott. Pálfi Gézának nagyon megtetszett az egész folyamat, és izgatottan figyelte, amikor kigyulladt a piros lámpa, mert tudta, hogy akkor jelennek meg a sima fehér papíron a képek.
A fotós jól emlékszik első saját gépére, s mivel akkor még nem építették be a zoomolási technikát, 43 milliméteres nagylátószögű gépet vásárolt. Az ilyen eszközök nem voltak igazán alkalmasak a portré és a részletgazdag tájképek felvételére, mert a torzítás miatt nem adta vissza valósághűen a környezetet. Pálfi Gézának ezek sem vették el a kedvét a fotózástól, ezért belépett az egyik szakkörbe, ahol 6x9-es negatívra dolgozott, és a labormunkát is megtanulta: rá várt a filmelőhívás, a vegyszer kimérése és a nagyítás. A fényképezés az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, de a digitális berendezések megjelenése előtt is sokféle eszközt használt.
Csorna környékén és a Hanság szép tájain felbukkanó fotós, hasonlóan a vadászokhoz, a természetet járja, és szeretne becserkészni valamit, csak ő más eszközzel éri el célját. A nyugdíjasnak nem jelent akkora problémát, ha több energiát szán hobbijára, mert az egyértelmű, hogy a szép képek készítése hosszabb időt vesz igénybe. Pálfi Géza úgy gondolja, hogy az egyszerű turista nem biztos, hogy megtalálja a legjobb pillanatot a fotózásra, mert az időre szervezett programok nem kedveznek a koncentrált fényképezésnek.
– Mindenevő vagyok – fogalmazott Pálfi Géza, akinek nincs kiemelten kedvenc témája, mert valamennyi érdekli.
Az alapos helyismerettel rendelkező fotográfus szerint akkor lehet jó képet készíteni, ha a munkát átfogó vizsgálódás előzi meg.
Aki szépet akar látni, annak nem feltétlenül kell messze mennie, mert itthon is meglelei az értékes dolgokat, csak alaposan körül kell néznie – vallja a fotós, akinek képeire két gyermeke és négy unokája is rácsodálkozik. A 75 éves amatőr fényképész világra törő terveket már nem dédelget, ezért annak is örül, ha folytathajta kedvelt hobbiját.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés