Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nagy-Kapus Géza a mai napig kihívásként tekint minden egyes munkára

A patentozó-ringliző Nagy-Kapus Géza szerint hozzáállás kérdése a szakmatanulás, még az olyan ritkaságszámba menő foglalkozás esetén is, mint amilyen az övé, mert aki komolyan gondolja, annak sikerülni fog. A kudarcokon tovább kell lépni, hisz mindig lesz olyan megrendelő, akinek nem tetszik az elvégzett munka, de a többség meg van elégedve és visszatér.

A kapuvári születésű Nagy-Kapus Géza 1968-ban járta ki az ipari iskolát, ahol lakatos végzettséget szerzett. Több mint tíz évig a vagongyárban dolgozott mint alkatrészgyártó, majd egy vasipari cégnél helyezkedett el. Később úgy döntött, hogy önállósodik, ezért vállalkozó lett. Valamiért megtetszett neki a varrás és egyik barátja javaslatára öveket kezdett el készíteni.
– Láttam, hogy működik a varrógép, és megállapítottam: hiszen megy ez! – mesélte az autodidakta módon új szakmát elsajátító kapuvári férfi. Jelezte az önkormányzatnál, hogy szeretne váltani, de hiányzott hozzá a végzettséget igazoló bizonyítvány.
A történtek miatt lakatosmester barátjához fordult tanácsért, aki beajánlotta egy iparügyekkel foglalkozó ismerőséhez. Javaslatára táskák javításával kezdett foglalkozni, és hasonló területtel foglalatoskodó mesterektől leste el a szakma fortélyait. Nagy-Kapus Géza nem adta fel, ahonnét csak lehetett, megszerezte a szükséges információkat, könyvtárból kölcsönzött szakirodalmat, és sorra járta a helyben működő szakembereket. Volt, ahol befogadták és segítettek neki, míg mások elhajtották.
Rengeteg helyről szedte össze a javításhoz, varráshoz szükséges eszközöket, berendezéseket. Külföldről jutott hozzá olyan gépekhez, melyek ma már nem nevezhetőek korszerűnek, de a célnak nagyon is megfelelnek. Évtizedek alatt, apránként csipegette össze tudását. Néha azért a mester is mellényúlt, és nem a megfelelő anyagból varrta meg például a vadászruhát, ezért az összes a kukában végezte. A szőnyegszegő gépet jó drágán szerezte be, és ráment legalább hat hónapja, mire megtanulta kezelni. A véletlen folytán aztán később a birtokába jutott egy ennél sokkal jobb szőnyegszegő gép, amit szinte úgy dobtak utána; de hát ilyen az élet, nem mindig azt és akkor kínálja, amire épp szükség lenne.
Hogy ki tudja elégíteni a megrendelések széles skáláját, rengetegféle varrógépet használ. A futball labdától kezdve a kis és nagy bőröndön át a cipzárig és a dzsekiig, szinte mindennel megkeresik, így az anyagok sokszínűségével találkozik. Van köztük bőr, finomabb szövet, műirha, bunda, kötöttáru stb. –Jól van ez így, mert mindennap más és más a kihívás. Semmit nem kell kidobni, mert megpróbálom megmenteni – teszi hozzá a feleségével dolgozó szakember.
Három éven át valódi „álláshalmozó” volt, mert egy vasipari szövetkezetnél dolgozott, hétvégenként minden éjjel beállt egy presszóba, másodállásban pedig varrással foglalkozott. Idővel lemorzsolódott az első két pénzkereseti lehetősége, hogy megmaradjon az, amihez a leginkább kedve volt.
Hámori György polgármester nemrégiben Kapuvár Városáért Emlékérmet adományozott Nagy-Kapus Gézának több mint három évtizedes munkája elismeréseként.
– Örülök az elismerésnek, jó érzéssel tölt el – mondta szerényen az iparos, aki nyugdíjas korában is folytatja a munkát. Női szabó feleségével abban reménykednek, hogy a szakmai örökséget lánya, Cintia és fia, Ákos átveszik, bár tudják, hogy sok idő kell hozzá. – Ügyes, talpraesett gyerekek! – fogalmazott. Felesége szakmai dolgokban segíti munkáját. A házaspár nagy örömmel várja július végére az első unoka érkezését.
Mi lesz holnap? Nagy-Kapus Géza úgy gondolja, beiktathat ugyan néhány szünnapot, de nincs oka rá, hogy a munkát végleg abbahagyja, meg a kuncsaftok úgyis megtalálnák és nem nyugodnának bele – mondta nevetve.

Beküldés dátuma: 2022. 02. 21.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play