Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Nagy Olivérnek egész éven át munkát adnak a veterán járművek

Ahogy megérkezik a jó idő, a nyári hónapokban gyakrabban találkozhatunk a környék szabadtéri rendezvényein, a falunapokon a veterán autókkal, illetve a különlegesebb motorokkal. Bár főleg ilyenkor kerülnek elő a zárt térből a veterán járművek, Nagy Olivér szerint attól még egész éven át gondoskodni kell az értékes gyűjtemény minden egyes darabjáról.

Beleden idén nyáron is megrendezik a Glóbusz napot, melynek üde színfoltja a veterán járművek felvonulása. Sok-sok évvel ezelőtt egészült ki a programelemmel a rendezvény, melyen eleinte csak ketten-hárman vettek részt, majd egyre többen kedvet kaptak a régi autók és motorok bemutatójához. Az utóbbi időkben hetven-nyolcvan gépjármű-tulajdonos is csatlakozott a rendezvényhez.
Nagy Olivér örül annak, hogy egyre népszerűbb a veterán járművek bemutatója, de ha több helyen is megrendezik egy időben, előfordulhat, hogy kevesebben lesznek a beledi Glóbusz napon.

Nagy Olivér is felkészül a település közkedvelt rendezvényére, de mindettől függetlenül egész éven át munkát adnak neki a veterán járművek. Nem újak a gépjárműcsodák, ezért a mostaniakhoz hasonlóan, de lehet, hogy még annál is több időt kell fordítani az állagmegóvásukra. A beledi szakembernek mindez azt jelenti, hogy félévente elindítja a működőképes motorokat. Szerinte fontos, hogy legalább néhány percre megmozduljon a kuplung és a sebességváltó berendezés. – A keverék benzinből jó ha kiválik a benzin és eljut a szükséges helyekre. Banális dolognak tűnhet, de a guminyomást is ellenőrizni kell. Ha lapos kerékabronccsal teszed el a járművet, az állandó állásban kitörhet a gumi – jegyezte meg Nagy Olivér, aki hamarosan megkezdi azoknak a motoroknak a bejáratását, amelyeket szeretne felvonultatni a Glóbusz napon. Elmondása szerint a próbakörön derül ki, hogy a járművek bírják-e az öt-hat kilométeres távot.

Egy Sopron környéki autótulajdonos annyira ragaszkodik az első, komolyabb járművéhez, hogy még mindig használja különböző terepbejárásokon, vadászatok alkalmával. Az illető megkérte Nagy Olivért, hogy „kezdjen vele valamit”, mert egy év múlva műszakiztatná a kocsit. A jármű létraalvázán látszik, hogy erősen javításra szorul, de a szakember szerint nem árt neki egy kis kozmetikai beavatkozás sem. Az oldalsó küszöböt megette az idő vasfoga, a hátsó sárvédő szintén az enyészeté lett. Nagy Olivér szerint a Rábaközi Médiacentrum kamerájának is bemutatott 1998-as jármű jó úton halad afelé, hogy valamikor veterán autóvá váljon. Jelenleg abban a stádiumban van, hogy még érdemes vele foglalkozni, mely által az autó élettartama kitolható.

Nagy Olivér végül a körvonalazódó idei Glóbusz napról beszélt. A rendezvény korábbi főszervezője, Zsiray Dénes visszavonul a közélettől, de már most biztos, hogy hiányozni fog a munkája, ezért Nagy Olivér a kamera nyilvánossága előtt köszönte meg a belediek nevében az egykori önkormányzati képviselő eddigi tevékenységét.

Beküldés dátuma: 2024. 06. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés