Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nagyobb és korszerűbb bölcsődéje lesz Kapuvárnak

Régi tervei közt szerepel  a kapuváriaknak, hogy a jól működő bölcsődei ellátást valamilyen módon továbbfejlesszék, hisz egyre nagyobb az igény a kisgyermekek nappali gondozására. A munkahelyre visszatérő anyukák és apukák azzal a problémával találják szembe magukat, hogy ha ők dolgoznak, vajon ki fogja óvni féltett kincsüket. A nagyszülőkre sem lehet mindig támaszkodni: vagy azért, mert nem ugyanazon a településen élnek, vagy pedig még ők is aktívan tevékenykednek. Itt kap szerepet a város, illetve az intézménye, mely biztonságos és szakszerű megoldást kínálhat a gyermekek elhelyezésére.
Hámori György polgármester bejelentette: Kapuvár 79,5 millió forint támogatást nyert a bölcsőde korszerűsítésére. A projekt bekerülési költsége mintegy 88 millió forint lesz, ezért a különbözetet az önkormányzat biztosítja. Az Arany János utcai telephely bőven kinőtte a lehetőségeit, ezért az óvodával közös épületben működő kisdedellátónak a zavartalan szolgáltatások biztosítására legalább még egy csoportszobára lenne szüksége. Az óvoda gazdasági személyzete szintén itt látja el feladatait, de a munkatársak a fejlesztés után máshova kerülnek, és az így szabadon maradt területen hozzák létre az új helyiségeket – tájékoztatott a polgármester. A bölcsőde jelenlegi beiratkozott létszáma 25-28 fő között mozog.A pályázat benyújtásának egyik fő indokaként szerepelt, hogy az ideális lészám a kicsik esetében maximum 14 fő.  Az épületkomplexum bölcsődei részén teljes külső-belső felújítást hajtanak végre, mely magában foglalja az energetikai rendszer korszerűsítését. A fűtést szolgáló berendezések és a villamos hálózat egyformán fel lesz újítva. A felszerelésre kerülő napkollektorokat főleg a tavaszi-nyári hónapokban tudják kihasználni, melyek alkalmasak lesznek a melegvíz-ellátás pótlására, illetve teljes kiváltására. Ugyancsak a projekt része az a bútorzat, amely nélkülözhetetlen a plusz csoport beindításához, de a pénzből jut a játszótéri eszközök pótlására is. Tervezik még olyan többfunkciós közösségi helyiség kialakítását, amelyet az intézmény valamennyi „lakója”használni fog. A sószoba kiváló terápiás lehetőséget rejt magában a légzésproblémával küzdő gyerekeknek, de az abszolút egészséges társaik is a birtokukba vehetik.

Milyen stádiumában van a pályázat és mikor kezdődik az építkezés?
A bírálóbizottság értesítése megérkezett, mely szerint zöld utat kapott az elképzelés. Ez után az európai uniós projektek megszokott menete következik: a szerződés aláírása után kiírják a közbeszerzési eljárást, melynek révén meglesz a kivitelező cég is. Hámori György szerint a tényleges beruházás már az idén elindulhat, és ha az időjárás is úgy akarja, az építkezés év végéig befejeződik.

Gőzerővel folyik a városközpont felújítása, melyről a város vezetője így nyilatkozott:
– Minden fórumot megragadunk arra, hogy tájékoztassuk a kapuváriakat az ő életüket befolyásoló  változásokról – fogalmazott Hámori György. A művelődési ház területén megkezdődött a munka, mely – mire az interjú adásba kerül –, áthelyeződik a városháza környékére is. Itt a csapadékvíz-elvezetést és az épület szigetelését végzik a kivitelező cég szakemberei. A belső lift megépítéséhez kívülről bontják meg a hivatalt, hogy a lehető legkevésbé zavarják a városháza munkáját, ezért az akna kialakítása csak azt a két-három irodát fogja érinteni, ahol a személyfelvonó mozogni fog. – Szeretném felhívni mindazok figyelmét, akik ügyes-bajos dolgaik miatt érkeznek a polgármesteri hivatalba, hogy lezárt parkolókat találnak a városháza vonzáskörzetében. A bosszankodások elkerülése végett figyeljék a kihelyezett információs táblákat – mondta az elöljáró. Kiegészítésként hozzátette: az intézkedésekre azért volt szükség, hogy elkerüljék a baleseteket. A csütörtöki nap kivételével a nem nagy távolságban lévő piacteret használhatják autójuk tárolására. A városházán az ügyfélszolgálat a megszokott rendben áll a kapuváriak és a környékbeliek rendelkezésére. A beruházás nehezen indult meg az elején, melynek egyik oka, hogy a kivitelező sorra számba vette az önkormányzat kéréseit, ezért a kapuvári alvállalkozók számos megbízást kaptak. Továbbá lassította az ügymenetet, hogy  Kapuvár távfűtési rendszerének felújítása szintén nemrég kezdődött, ezért a város központjának korszerűsítésével megbízott vállalkozó megvárta a csőcserét, de az összehangolt munkáknak köszönhetően azóta zökkenőmentesen halad a kivitelezés.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés