Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Napközis evangélikus tábor Beleden

A beledi evangélikus gyülekezetnél a későbbiekben is szeretnék megrendezni a kreatív foglalkozásokat, hittanos találkozókat, aminek remélhetőleg nem lesz akadálya az őszi időszakban sem. A koronavírus-jávány első hullámának lecsengése után a nyári tábort szerencsére idén is meg lehetett tartani.

Elsősorban az evangélikus hittanra járó fiatalokat hívták az idei, július 9-től 12-éig tartó napközis táborba. Húsz szülő jelezte, hogy szeretné, ha gyermeke részt vehetne a szünidei programon. A szervezők fél kilenctől délután négyig biztosították a felügyeletet a diákok számára.
– Nagyon tartalmas volt idén a tábor. Különlegesnek számít, hogy egészen aprócska gyerekek is jöttek. A négy óvodás korún kívül zömében az általános iskola alsó tagozatosai csatlakoztak a turnushoz. Gitáros, billentyűs, furulyás és dobos kísérettel evangélikus dalokat énekeltünk – mesélte Ihász Beatrix. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet egy ideig nem tette lehetővé a „zenélő közösség” elnevezésű program folytatását, ezért nagyon örültek, hogy néhány hónap kihagyás után a megszokott módon mehet minden tovább. A fiatalok egyik kedvence a gospel zenei stílus, melynek hangjára örömmel mozgatták meg tagjaikat.
A tábor első napján Papp Mártát, beledi festőnőt látták vendégül, akivel közösen készítették el az elveszett, illetve a megtalált juh példázatával kapcsolatos képeket. A lírai hangulatot tovább fokozva szavalatot hallgathattak meg a gyerekek. A művészetek napja után a hagyományőrzés jegyében szervezték a programokat. Szabó István kapuvári íjász bemutatta a résztvevőknek, hogy lehet kivitelezni a tűpontos célzást, mely a tábla közepébe juttatja a nyilat.
Ezt követően biciklire pattant a társaság, hogy Vásárosfalun át Edvéig kerekezzenek. A kisebbek sem maradtak otthon, ők szekérre felszállva utazhattak. A szomszéd község evangélikus templomának udvarán a Percze család várta a látogatókat. Szíves vendéglátás keretében frissítő limonádéval és harapnivalóval kínálták a gyerekeket, akik kipróbálhatták a népi fajátékokat. A szülők és a nagyszülők szintén kivették a részüket a táborozók étkeztetéséből, mert sok finomsággal kedveskedtek a gyerekeknek. Folytatva az utazást Vásárosfalu volt a következő állomás, ahol a gartai muskétások tartottak hagyományőrző foglalkozást a fiataloknak. Főleg a fiúk örültek, hogy felvehették a korabeli öltözetet, és kipróbálhattak néhány harcászati fegyvert. A nagy erejű viharos szél és eső miatt meghiúsult a sötétedés utánra tervezett tábortűz, amit majd egy más alkalommal fognak bepótolni.
Következő nap Budai Viktória a fazekasmesterség rejtelmeibe vezette be a táborozókat. A programsorozat végén vasárnap délelőtti istentiszteletre invitálták a gyerekeket, akikkel az „elveszettek” témaköréhez kapcsolódó példázatokat beszélték meg. Rövid színdarab és egyházi énekek után vidám tábori beszámolót hallgattak végig.
A szervezők számára a leghitelesebb visszajelzés, amikor a gyerekek maguk közölték szüleikkel, hogy a következő alkalommal is szeretnének részt venni a tábori foglalkozásokon.
– Nem titkolt szándékunk, hogy magát az evangéliumot, az evangélikus egyház tanítását, legfőbb mondanivalóját ismertessük meg a résztvevőkkel – mondta Ihász Beatrix, hozzátéve: Legközelebb is szeretettel várjuk a gyermekeket.


Móritz Adrienn nem először vállalta el, hogy közreműködik a beledi evangélikus tábor lebonyolításában. A soproni evangélikus általános iskolában tanító földrajz–történelem szakos pedagógus örömmel csatlakozik a csapathoz az esperes asszony hívására. Az elmúlt években is számtalanszor együtt dolgozták ki azokat a programokat, melyek tartalmasabbá teszik a fiatalok mindennapjait. Ilyen a közös barkácsolás, a kreatív délután, az ünnepekre hangoló előkészület, a játék.
Az elmúlt hónapok után nagy öröm volt a pedagógusok számára, hogy személyesen is találkozhattak a gyerekekkel, ami megadta a tábor alaphangulatát.
Mórith Adrienn szerint a gyülekezetépítés egyik feladata, hogy már kis korban megszólítsák a gyerekeket és rajtuk keresztül a szülőket. – Ha a gyerek örömmel jön, ezt az érzést viszi haza. Rájönnek arra, hogy itt nagyon jó közösségben vannak. Sok érdekes, koruknak megfelelő programon vehetnek részt, így játék közben sajátítják el a közösségi normákat és az evangélikus tanokat – tette hozzá a pedagógus.

Beküldés dátuma: 2020. 07. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek