Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ne csak nézzetek, hanem lássatok is!

A beledi iskola két ötödikes osztálya idén közös úti célt tűzött ki maga elé: Szombathelyet és környékét látogatták meg. Homlokné Halász Judit úgy tudja, hogy a gyerekek közül korábban többen jártak a vasi székhelyen, de azért a kirándulás alkalmával is találkoztak újdonsággal. A pedagógusok a történelmi és természetismereti tananyaghoz igazítják a látnivalókat. A tanulók igyekeznek az előírásoknak megfelelni, de ilyenkor a szokottnál is élénkebbek, ami tanítójuk szerint természetes. Különösen a sűrűbb forgalmú városokban való közlekedésre kell odafigyelni, de nagyobb baj szerencsére sosem volt – tette hozzá a pedagógus, aki osztályfőnöki órán beszéli meg tanítványaival a legfrissebb élményeket. Miután közösen vonták le a pozitív és negatív tapasztalatokat, már a következő esztendő úti céljáról is tanácskoznak. Kétnapos kirándulás keretében a Dunakarnyarhoz készülnek.
Barabás Fanni Jákon szerzett élményeit mesélte el. Hazánk román stílusú építészetének egyik kiemelkedő  templomában a plébános vezette körbe őket. Szombathelyen a római kori emlékeket, valamint a csillagászati szakgyűjteményt tekintették meg az idegenvezetővel. Az ötödikeseknek nagyon érdekes volt, amikor egyetlen gombnyomásra, magasfeszültségű árammal mesterségesen idézték elő a villámot. Fanni az osztálykirándulást kikapcsolódásnak tekinti, mert társaival az iskolai tanórákon kívül is jó együtt lenni.
Jakab Levente először járt a jáki templomban, s az ott látottak nagyon megragadták a figyelmét. Az 5/a osztályos fiú elmondta, hogy az égitesteket akkor nem tekinthették meg, de láttak egy hatalmas  távcsövet. Leventének tetszett Szombathely központi tere, a sok római kori régiség, de betértek az egyik gyorsétterembe is. A romkertben sajnos eső áztatta a társaságot, ezért a tervezettnél előbb hazaértek.
Zsiray Dénesné harminckét éves pályafutása során hagyománnyá vált, hogy a hetedikesekkel Dél-Dunántúlra indulnak. A pedagógus úgy tapasztalta, hogy nagyon élvezik a diákok a hosszú utat. A buszból kinézve sokféle tájegységet láthatnak, és a fontosabb történelmi vonatkozású helyeket is felkeresik. Az úticélok között szobrászati és festészeti látnivalók is szerepeltek. A gyerekeknek különböző a habitusa, de ilyenkor szinte egymást fegyelmezik. Az éjszakai viháncolásért tanáraik pedig nem haragudtak meg.
Parrag Anita a 7/a-sokkal Pécsett és környékén járt, ahol tetszett a hegyekkel tarkított táj és a tiszta levegő. A dzsámi után betértek a Vasarely, valamint a Csontváry Múzeumba. A lány úgy értesült, hogy osztálytársai közül csak néhányan fordultak meg a Baranya megyei székhelyen. Pécsváradi szálláshelyük szintén elnyerte a tetszésüket. A diákoknak újdonságot jelentett a nagyobb távolság és a többnapos kirándulás.
Molnár Fruzsina osztálytársaival a Velencei-tavat látogatta meg. Kölcsön kerékpárral tették meg a 32 kilométeres utat, úgy, hogy többször pihenőt tartottak.
Tizennégyen fértek fel arra a sárkányhajóra, melyet a vezető hátul ülve irányított, a többiek pedig ütemesen eveztek, és vitték a vízi járművet a mesterséges sziget körül. A Bakonyban jó négy órát utaztak az erdőben a kisvasúttal. A dombok és völgyek közti zötykölődést csak a hátuk bánta, de mindent összevetve megérte az élmény. A nyolcadikasok feladatokat oldottak meg a Roth Gyula tanösvénynél elhelyezett táblák alapján. Fruzsina szerint az ő korosztálya is fogékony az ismeretekre, csak ne tankönyvszerűen adják át nekik az új anyagot.
Nagyné Császár Mónika a hatodikasokat kísérte a kirándulásra. A két osztályból harmincan vettek részt az utazáson, s csak néhányan vonták ki magukat a programok alól. A pedagógus tudja, hogy ilyen alkalommal másként viselkednek a gyerekek, de kolléganője nevében is elmondta: kirívó eset nem történt, és panaszra sem lehet okuk.
Horváth Eszter és osztálytársai Sümegen a ferences templomot keresték fel, majd benéztek a Kisfaludy Múzeumba, és természetesen a vár sem maradhatott ki, ahova felmásztak a fiatalok. A Kis-Balatonnál három órás túrán vettek részt busszal és gyalogosan. Közvetlen közelről nézték meg a növény- és állatvilágot. A beledi iskolások elvegyültek a keszthelyi móló forgatagában, ahol az éhesebbek a helyi ízeket is megkóstolták. A Balatoni Múzeum a kiállított látnivalón kívül interaktív játékokkal várta őket. A Rezi várat csak az eső miatt hagyták ki – mesélte Eszti.
Beküldés dátuma: 2013. 06. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés