Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ne pazaroljuk az ivóvizet!

A víztermelés és a baktériumkultúrára épülő szennyvíztisztítás  elvi folyamata is érdekes lehet, csak életszerűen kell bemutatni a gyerekeknek. Erre a legkiválóbb módszer a szépen berendezett terepasztal, mely kicsiben, de valósághűen láttatja a föld alatti rendszereket.

Nagyobb becsben kellene tartani az ivóvizet, hiszen némely országokban az emberek hét-nyolc kilométert gyalogolnak egy pohár, szomjukat oltó vízért. A kapuvári vízműtelepen 40-50 méter mélységből szivattyúzzák fel a vizet. Bár kiépítették a vastalanítót, de a környéken élőknek olyan szerencséje van, hogy ennek használata nélkül is vas- és magánmentes víz áramlik a toronyba. Mindezt terepasztalon mutatták be a kapuvári gyerekeknek, akik a szennyvíz útját is nyomon követhették a szemléltetőeszköz segítségével.  Kapuváron 25 szennyvízátemelő működik – mondta Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője a szárföldi általános iskolából és a kapuvári Széchenyiből érkezett tanulóknak a Víz Világnapi rendezvényen. A diákok a sok-sok érdekesség mellett azt is megtudták, hogy a három medencével működő szennyvíztisztító tulajdonképpen a folyóparton lejátszódó természetes folyamatokat „utánozza”, mert mesterségesen tartják életben a hasznos baktériumokat.
– A rendezvénnyel az a célunk, hogy megismertessük a gyerekekkel munkánk lényegét. Legyenek tisztában azzal, hogy mi mindenre van szükség a csapokból folyó egészséges, friss ivóvízhez – mondta Molnár Rita üzemmérnökség vezető, akinek tájékoztatójából az is kiderült, hogy a kapuvári ivóvíz minősége vetekszik a közforgalomban lévő ásványvizekével, ráadásul mindenféle tisztítási technológia alkalmazása nélkül.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek