Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Negyedszer ellett négyesikreket a kapuvári gazda anyakecskéje

Micó kecskemamának három nőstény és egy hím utóda született, név szerint: Tarka, Foltos, Színes, végül a fiú, Misi. Horváth Nikolett gyakran látogatja az Iskola utcában lakó papáját, de mióta gyarapodott a kecskecsalád, még szívesebben jön a nagyszülőkhöz. Egyik alkalommal óvodástársaival állított be a kapuvári portára, hogy közösen csodálják meg az állatszaporulatot.
Bencsics Dezső hat évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a négylábúakkal: gartai ismerősétől szerezte be első gidáját, mely hamarosan két utódot ellett. A tenyésztő elmondta: önmagában az még nem számít szenzációnak, hogy hatodszor ellett az anyakecske, hiszen fajtársai ivarérett koruktól általában nyolc, sőt tíz alkalommal is utódokat hoznak a világra. Az viszont már csodaszámba megy, hogy Micó negyedszer is négyesikreknek adott életet, ráadásul külső segítség nélkül. Utoljára úgy történt a nagy esemény, hogy mikor a gazda megnézte, már ott volt mellette a három jerke, s mire Bencsics úr átöltözött, négyen voltak a kis állatok. Az őszi hónapokban kezdődő vemhesség egyébként öt hónapig tart, s a kilenc-tíz hétig szopó gidákat ezután elválasztják anyjuktól. A megszólaló tudomása szerint a rendszeres kecsketej fogyasztása erősíti az immunrendszert, de bizonyos allergiás megbetegedések gyógyítására is ajánlják.
A kiváló adottságokkal megáldott, gondoskodó mamának eddig az összes kicsinye felnőtt egészségben. Az állatok étlapján táp, zab vagy árpa, a nőstényeknek szoptatási időszakban korpa szerepel, desszertnek pedig ott van a jó minőségű széna, illetve a frissen legelt zöld növények.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés