Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Negyven éven át küzdött a mozgás megszerettetéséért

Az atlétika a sportok királya, vallja Pappné Höfler Erika, aki szerint az egyéni erőnlétet és gyorsaságot igénylő futásból, gyaloglásból, ugrásból és dobásból eredeztethető a többi mozgásforma.

Pappné Höfler Erika négy évtizedet töltött el a pedagógusi pályán, s ez idő alatt rengeteg diákot oktatott az iskolában. Mi motiválta abban, hogy pont ezt a hivatást válassza? Általános iskolai barátnőjének édesapja testnevelő volt. A Makó Pál által mutatott példa és életforma volt az, ami felhívta a figyelmét a sportra. Szintén ebbe az irányba terelte őt Danka Vilmos, aki atlétika edzést tartott a Tolna megyei Hőgyészen. Nagyrészt ennek hatására lett Pappné Höfler Erikából dobóatléta. A dombóvári tagozatos gimnáziumban szintén egy lelkes, sportszerető tanárral hozta össze a sors: Kovács László hamar meglátta a lehetőséget a tanítványokban, és továbbfejlesztette mozgás iránti szeretetüket. Mi sem bizonyítja jobban a pedagógus elhivatottságát, hogy az osztályból egyszerre hárman választották a testnevelői pályát.
1974 nevezetes esztendő Pappné Höfler Erika életében, mert felvették a főiskolára. A földrajz-testnevelés szakon végzett, ösztöndíjat elnyert pedagógus diplomája megszerzése után rögtön elhelyezkedet Szekszárdon. Itt ismerkedett meg kapuvári származású férjével, aki a megyeszékhely 3-as számú alapfokú oktatási intézményében tanított. A feleség átkerült egy testnevelés tagozatos iskolába, és munka mellett elvállalta a szekszárdi Dózsa SE atlétikai edzői feladatait is.
A házaspár 1981-ben határozta el, hogy letelepednek Kapuváron. Pappné Höfler Erika napközisként kezdett az akkori 3-as számú, későbbi nevén Széchenyi általános iskolában. A fiatal pedagógus 1986-ban a „helyére került”, mert testnevelő tanári állást kapott. Egyébként is rokonszenvezett a munkahelyén megismert mentalitással, mert korábbi, szekszárdi iskolájára emlékeztette. Látva és tapasztalva az itteni mozgáskultúrát, a testnevelés szeretetét, a tehetséggondozást, úgy érezte, kiteljesedhet hivatásában. Sokat köszönhet egykori kollégájának, Horváth Istvánnak, akivel együtt dolgozott tíz esztendőn át. Mindkettőjüket azonos cél motiválta: megszerettetni a diákokkal a testnevelést, az igazán tehetséges fiatalokból pedig kihozták a maximumot. Munkatársa távozása után egy időre magára maradt, majd újabb segítője akadt Gaál Márta személyében, de a többi kollégájára is mindig számíthatott. Olyan kiváló iskolaigazgatók mellett dolgozhatott, mint Novits László, Szabó István, Hámori György, Harmath Lajos és Horváth László. A mozgás iránt elhivatott szülők szintén támogatták a testnevelő munkáját, ezenkívül számos sportemberrel összehozta a sort.
Pappné Höfler Erika 2006 óta egészen nyugdíjba vonulásáig egyedül látta el a testnevelői feladatokat az iskolában.

A pedagógus munkássága legnagyobb értékének a gyerekek által elért eredményeket tartja. A Széchenyiben harminchat éven át tanító pedagógusnak immár harmadik olyan kötete jelenik meg, melyben pontosan dokumentálja az egyes tanévekben elért helyezéseket. A diákok valamennyi sportágban képviseltették magukat a különböző szintű, körzeti, megyei és országos versenyeken, ahonnét számtalan esetben első helyezéssel tértek haza.
Pappné Höfler Erika hosszú pályafutása során számtalan elismerésben részesült. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat: A megyei diáksportban kifejtett tevékenységét több alkalommal díjazták, például 2015-ben megkapta a Győr-Moson-Sopron Megyei Diáksport Egyesület elismerését. Emlékplakettel jutalmazták a Győr-Moson-Sopron Megyei Diáksport Tanács tagjaként végzett munkáját. 2018 nyarán az Emberi Erőforrások Minisztériumától átvehette a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

Pappné Höfler Erika számára egy aktív korszak lezárult, de abban bízik, hogy Kapuvár hamarosan saját uszodával gazdagodik. Szívesen vállalná a gyermekek úszásoktatását, amiben nyaranta eddig is közreműködött. A helyi fürdőben heti egy alkalommal vízitornát tart a felnőtteknek. A művelődési központba járó hölgyeket sem fogja cserbenhagyni, hisz neki is jólesik az asszonytorna. Amíg egészsége engedi, tervezi, hogy többször kerékpározni fog. A háromszoros nagymamára otthon szintén sok hálás feladat vár, és feltett szándéka hogy megkedvelteti a mozgást a kicsikkel.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play