Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nehéz a berögzött magatartást megváltoztatni

Nagy Béláné negyven éve dolgozik az egészségügyben, ezért a diabetológiai szakápoló eddigi pályafutása során bőven szerzett magának tapasztalatot. A négy esztendeje a háziorvos mellett foglalkoztatott körzeti nővér a lakosság tíz százalékára teszi a cukorbetegek számát, ami Téten 300-400 személyt jelent. Jómaga családtagként érintett a kór kezelésében. Az egyes típusú cukorbaj már fiatal korban kiderül, de náluk az idősebb korban felfedezett, ún. kettes típusú diabéteszes a leggyakoribb, akikre sok esetben jellemző a túlsúly. Utóbbi fajta betegség néha teljesen véletlenül, általános szűrés során derül ki, s az érintettek kezelése a háziorvosi rendelőben folytatódik.
A tizenhét éve alakult téti klub tagjai nemrég vettek részt egy bakonyi gyalogtúrán, mert ha talán kicsit későn is, de odafigyelnek az egészséges életmódra. A háziorvos előadásán szép számmal vesznek részt az érintettek, és sokakat érdekel a diabetológus tanácsadása is, mert számukra létkérdés a helyes étkezés. E fajta kór másik retteget szövődménye a végtagokat, vagyis a lábakat érinti, mert az előrehaladott cukorbetegség megtámadja az érrendszert. Sajnos, a szem, a szív és az idegrendszer állapotát tekintve sem lehetnek egészen nyugodtak.
Talán a legnehezebb a lakosság gondolkodását megváltoztatni, de a diabétesz klubban dolgozó szakemberek a kisebb pozitív fejleményeknek is örülnek. A genetikai tényezőkön kívül a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a fő kiváltó oka a kóros elváltozásoknak. A téti csoport feladatának tekinti az újabb tagok toborzását a nemes cél érdekében, mert minél szélesebb körre szeretnék kiterjeszteni a felvilágosító előadásokat, melyektől az életminőség jelentős változása remélhető.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play