Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem a versenyzés, hanem az örömszerzés motiválja a beledi ugróköteleseket

Az ugrókötelezés nemcsak szórakozás, hanem egyes sportágak alapozásának kiváló mozgásformája. Nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel a birkózók sem a bemelegítéskor - jegyezte meg Ádám Ildikó pedagógus. Érdeklődésünkre kifejtette, hogy nem kell különös dologra gondolni, hiszen alsó tagozatban tantervi követelmény, de hogy a gyerekek mennyire merülnek bele, függ a testnevelő hozzáállásától is. A beledi ugrókötelesekhez legalább negyven alsós diák csatlakozott. Tanáruk minderről úgy vélekedik, hogy ameddig jól érzik magukat, hadd csinálják, ezért nem küld el senkit, de ha éppen megunják, akkor sem történik tragédia, legfeljebb páran kimaradnak. A nagyobbakat nem érdekli annyira a játék, nekik a tanulás mellett kevesebb idő marad az ilyen fajta szórakozásra, de ha arról van szó, hogy szerepelni kell valahol, akkor mégis visszajönnek - mesélte Ádám Ildikó, aki az alaptechnika bemutatásán  kívül ma már nem vállalkozik arra, hogy végigugrálja az órákat, de nem is hiányzik neki, mert mint mondta, ügyesebbek a gyerekek. A pedagógus múltját ismerve, nem biztos, hogy problémát jelentene számára az ilyen irányú intenzív mozgás, hiszen  végigkísérte pályáját a testnevelés.
A pécsi tanárképző befejezése után a celldömölki általános iskolában kezdett tanítani. Onnan átkerült Pápára, ahol egy éven át orosz nyelvre oktatta a nebulókat, s mindemellett tornaórákat is tartott. Miután megszűnt a kötelező orosz,  Vönöckön  németet is tanított, de sajnos bezárták az iskolát, ezért Beledre került, ahol a harmadikasoktól kezdve a hetedik osztályosokig bezárólag testnevelést tart a lányoknak.
A diákok közül sokan kedvelik a sporteszköz díszesebb fajtáját, aminek viszont  az üzletek megkérik az árát. A pedagógus elmondta, hogy ők a szombathelyi csoporttól szerzik be a köteleket, amit nagyon kedvelnek a gyerekek, mert szép ívet ír le mozgás közben.  A szakkör működését az Európai Unió TÁMOP-pályázatából finanszírozzák. A nyilvános bemutatók sikere attól is függ, hogy milyen formában vannak a fellépő diákok. Általában társaságban művelik szívesebben a sportot, egyedül kevésbé köteleznek. A komolyabb versenyekre a heti egy alkalomnál jóval többet kellene gyakorolni, de nagyon leterheltek a gyerekek, mert aki ügyes és szorgalmas, többnyire más különórákra is jár. Ebben a műfajban nem elhanyagolható szempont a háttérzene, melyet cd-lemezről hallgatják az edzéseken, de olyan is akad, aki már komplett műsortervvel érkezik a foglalkozásokra. A csoportnak a beledi pünkösdi fesztiválon kívül jelenleg nincs tudomása más olyan rendezvényről, amelyen felléphetnének, de néhány hetes felkészülés után szívesen vállalnák a bemutatkozást egyéb alkalmakkor is.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés