Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem az ellenségek, hanem a barátok számát szaporítja

A hatvanas évek elején még nem volt magától értetődő, hogy a jobb képességű gyermekek középfokú tanulmányokba kezdhettek, így a paraszti származású Ackermann László az autószerelő szakma mellett döntött. Az ipari tanuló a téti KTSZ-nél (a későbbi autójavító kisszövetkezetnél) kezdett mesterségével ismerkedni, s nem sokkal ezután megszerezte a hivatásos jogosítványt is. Miután a pápai repülősöktől leszerelt, visszament az autószerelő céghez. 1972-ben letette a mestervizsgát, és a csoportvezetőnek kinevezett szakember a győri Révai gimnázium kihelyezett téti esti tagozatán leérettségizett. A rendszerváltásig megőrizte középvezetői beosztását, 1993-ban pedig elvállalta a motorfelújító szövetkezet irányítását, ahol 2005-ös nyugdíjazásáig ellátta  feladatait. A 44 éve boldog házasságban élő Ackermann Lászlónak és feleségének egy fiú és egy leánygyermeke született. A család az évek során három unokával gyarapadott.
A köztisztviselő elmondta, hogy korábbi munkahelyein olyan kollégákkal hozta össze a sors, akik hasznos útmutatásokkal látták el őt. Élete másik meghatározó eleme a sport: általános iskolai testnevelő tanára korán megszeretette vele a mozgást. Ackermann László az atlétikán és a kézilabdán át a fociig minden sportlehetőséget kihasznált, végül a futballnál kötött ki. A megyei másodosztályú csapatban bizonyító középhátvéd bőven elmúlt harminc, amikor sérülése folytán felhagyott a rendszeres játékkal. A mérkőzések és az edzések sok mindenre megtanították, hiszen a taktikás játékosnak fejben dőlnek el a dolgok.
A jó közösség hatalmas formálóerő, mert pontosságra és egymás iránti tiszteletre, valamint szeretetre tanít – vallja az alpolgármester, aki a régi rendszerben tanácstagként közreműködött, s az önkormányzati választások utáni második ciklusban biztatták egyre többen: legyen képviselőjelölt! Közéleti pályája azóta töretlen, hisz 1994 óta tagja a téti helyhatóságnak és tíz esztendeje alpolgármesterként dolgozik települése fejlődéséért. Az első négy évben az ifjúsági-kulturális és sport bizottságban tevékenykedett, alpolgármesteri megbízatását pedig óriási megtiszteltetésnek tekinti azóta is; amit érzése szerint felelősségteljes munkával kell megszolgálnia.
Tét az 1950-es években járási székhelyként működött, ezért úgymond „hozzászoktak” a magasabb szintű közigazgatási szerephez. A nagyközség vezetése tudatosan készült a városi rang megszerzésére: a földhivatalnak, az okmányirodának helyet kellett biztosítani. Előbbi a Győri úti  volt Édász-házba került, utóbbi pedig a régi „fináncház” épületébe költözött, a kistérségi központ pedig a téesz iroda épületét kapta meg. A 4200 lelkes településen a fejlődéssel párhuzamosan újabb munkahelyek létrejöttét remélték, ami növelheti Tét vonzerejét a térségben. Igaz, a városi címmel elestek néhány pályázattól, de az alpolgármester szerint többet nyertek , mint veszítettek.
Tét büszke a külföldi cégeinek gyártó Dunakiliti székhelyű Veritas Csatlakozástechnikai Kft.-re. mely ráadásul közel hétszáz személyt képes foglalkoztatni, de a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. is sok munkahelyet biztosít a helyieknek.
A városnak nemcsak a gazdasági élete fejlődik, hanem virágzik a kulturális és sportélete, ezenkívül feltűnően sok civil szervezete működik, ezért a fiataloktól kezdve a nyugdíjasokig mindenki megtalálja a neki való szabadidős elfoglaltságot.
Ackermann Lászlót optimizmusa általában nem hagyja cserben, de a 19 település közel 20 ezer lakosának egészségügyi ellátásra hivatott gyógyítóház indulásával kapcsolatban már nem ennyire bizakodó. Az alpolgármester szintén megszavazta a közel egymilliárd forintos beruházást, mert sajnálta volna, ha a város elesik ekkora lehetőségtől. A másfél éve tartó huzavona után az ügy talán fordulóponthoz jutott, viszont az elhúzódó procedúra miatt a több mint tíz szakmacsoportot érintő szakszemélyzet helyett újakat kell keresni, mert az ajánlatok időközben elavultak. A működési engedélyek beszerzése csak ezután következhet – szögezte le az október eleji dátumot emlegető alpolgármester.
Az iskola bővítésére szánt vasbeton szerkezet lakható épületté alakítása a másik nagy gondja a városnak, ezért a téma az embereket is folyamatosan foglalkoztatja. A beruházás rajtuk kívülálló okok miatt szünetel – jelentette ki a riportalany. Az önkormányzat ebben az ügyben „teljesen tiszta”, de   kénytelen volt újabb közbeszerzési eljárást indítani a munkák befejezésére. A legújabb dátum október 31-éről szól, vagyis legkésőbb addig szeretnék a munkaterületet átvenni. Az alpolgármester, mikor ezt a ciklust elkezdte, még nem gondolta, hogy ennyi év után is átadatlan épületekről kell beszélnie, de bármikor készülnek is el, örülni fog neki.
A 68 éves Ackermann László a jövőre vonatkozóan megjegyezte: sosem törekedett magasabb pozícióra, ezért most sem tervezi a polgármesteri szék megszerzését. Neki elég, ha a közéletben töltött évtizedek alatt rengeteg barátra és támogatóra tett szert.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 21.

Kapcsolódó hírek

  • Egyházközségi bál Csornán

    Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

További hírek

Hirdetés
DANUBIUS play