Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem az érdek, hanem a barátság és a tenni akarás hozta össze őket

Évzáró, és egyben évnyitó gyűlését is megtartotta a Farád Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete. Az ülés elején jegyzőkönyv-vezetőnek Kocsis Katát, hitelesítőnek pedig Horváth Sándort és Buti Zoltánt választották meg.
A találkozót megtisztelte jelenlétével Balogh Ferenc nyugalmazott tűzoltó ezredes, Pesztenlehrer Lajos, szintén nyugalmazott tűzoltó ezredes, Rácz Imre, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. A rendezvényen részt vett Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, a szlovákiai Jányok község polgármestere, valamint az ottani tűzoltó egyesület parancsnoka.
Baán Zoltán önkéntes tűzoltóparancsnok beszámolójában köszönetet mondott az önkormányzatnak, amiért támogatta az egyesület  vásárlási szándékát. A csapat tavaly több sikeres pályázatot is lebonyolított, melyek révén fejlesztették eszközállományukat.
A parancsnok megpróbálta rövidre fogni évértékelőjét, de tavaly is minden hónapra jutott valami tennivaló. Az önkéntesek 2013 elején megküzdöttek az időjárással, és éjjel-nappal tolták a havat a község utcáin. Március 15-e sokak számára emlékezetes nap marad, amikor a farádiak a csatárimajori elágazóban elakadt autókat szabadították fel, továbbá a Szil és Páli közti útszakaszon a mentési munkákban segítettek hajnalig. A hónap végén már a belvíz nehezítette meg a helyiek életét, ezért megint szükség volt az önkéntesek erejére. Az áprilisi tisztújító közgyűlésen több új tisztviselőt is megválasztottak. A május sem volt eseménytelen:  összevont gyakorlatot tartottak a csornai hivatásosokkal, továbbá tűzoltóbált rendeztek a kollégákkal. A nyár a rábapordányi tűzoltóversennyel indult, és jelen voltak a győrújfalui árvízi védekezésen. Mecséren egy-egy rajjal képviseltették magukat a farádi önkéntesek. A nagy hőség miatt Farád útjait locsolták autóikkal, majd gépszemlét tartottak a tűzoltószertárnál. Júliusban – saját költségükön – kétnapos tiszafüredi kiránduláson pihenették ki fáradalmaikat. Az iskolások nem kis örömére megjelentek a napköziben, és habfürdőt rendeztek a focipályán. Augusztusban megtartották az egyesület 130 éves jubileumi ünnepséget, melyen szlovák barátaikat is vendégül látták.  Jól sikerült a szeptemberi kötelező vizesgyakorlat. Szalai Zoltán elnök közbenjárására Volkswagen Passat személygépkocsival gazdagodtak, aminek az egész csapat nagyon örült. A járművet egyébként Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa hozta be Magyarországra, és 1 eurós jelképes összegért a tűzoltók rendelkezésére bocsátotta. Zalaszentivánon emlékplaketteket vehettek át az árvízi mentésben való közreműködésükért, Szanyban pedig egésznapos szituációs gyakorlaton frissítették fel ismereteiket. Az október-novemberi gyakorlatok után téliesítették a berendezéseket.
Rácz Imre tűzoltó alezredes szerint az önkéntes egyesület 2013-as bizonyítványát egész éves tevékenységével maga állította ki, amelyben a kiváló minősítés kell, hogy szerepeljen. Eredményeik nem szorulnak további magyarázatra, ezért fogadják feljebbvalóik és a lakosság gratulációját.
Berner Lajos Jányok és Farád hét-nyolc évvel ezelőtti kapcsolatfelvételére emlékeztetett, s nem csak a tűzoltók, hanem az önkormányzatok között is töretlen a baráti együttműködés. A szlovák település polgármestere maga nem tartozik a lánglovagok kötelékébe, de a farádiak meghívásának mindig örömmel eleget tesz.
Gyopáros Alpár köszöntőjében azt latolgatta, hogy vajon mitől lehet produktív a tűzoltó egyesület: sikeresek a versenyeken, fejlesztik eszközkészletüket és gépparkjukat, de valódi eredményről akkor lehet beszélni, ha a tagság jól érzi magát a csapatmunkában. Köztudott, hogy Farádon a jó vezetők adottak, ami szintén hozzájárul a hatékonysághoz.
Az országgyűlési képviselő örül a fejlesztéseknek és az újabb beruházásoknak, de ha azt kérdeznék tőle, hogy mire a legbüszkébb, a következőt válaszolja: – a térségben élők egy emberként mozdultak meg az árvíz idején, és olyan nagy együttműködés alakult ki ezekben a hetekben, valamint  hónapokban, amelyre talán a rendszerváltás óta nem volt példa. A megszólaló abban bízik, hogy ez az összefogás nem csak a következő kormányzati ciklusok, hanem a későbbi generációk

Beküldés dátuma: 2014. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek