Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem csak a színötös tanulók boldogulnak az életben

A Kapuvár Térségi Általános Iskolának szinte valamennyi tanulóját felvették tavaly az általa elsőnek megjelölt középfokú oktatási intézménybe, ami jó visszajelzés a tanároknak, hiszen azt jelenti, hogy megfelelő alapokat kaptak.

Túl vannak a középiskolába jelentkező diákok a nagy izgalommal járó központi írásbeli vizsgán. A Kapuvár Térségi Általános Iskola intézményeinek négy nyolcadik osztályából negyvenöten oldották meg a feladatsorokat. Horváth László szerint a visszajelzések biztatóak. A következő fontos dátum február 19-e, mert az általános iskolák addig küldik tovább a továbbtanulási jelentkezési lapokat.
A pályaorientációs napokon olyan programokat szerveznek a gyerekeknek, melyekkel megkönnyítik az iskolaválasztást. A pályaválasztási fórumot a kapuvári Széchenyiben tartották meg tavaly novemberben, és további segítséget jelentettek a középfokú oktatási intézmények által meghirdetett nyílt napok is.
A központi írásbelire azok a tanulók vállalkoznak, akik a gimnáziumokat, szakgimnáziumokat célozzák meg. A kapuvári általános iskolákból a tanulók fele élt ezzel a lehetőséggel, a többiek számára pedig ott vannak a szakmai képzések. Remélhetőleg egyre többen választják a hiányszakmának számító foglalkozásokat – mondta az igazgató.

Horváth László a szülők és a gyerekek megnyugtatására elmondta: ne az legyen a cél, hogy mindenki kitűnő legyen, hanem legjobb tudásuk szerint teljesítsék a kötelességüket. A diákok a saját képességeik szerint tegyék meg, ami tőlük telik és szerezzék meg az annak megfelelő legjobb bizonyítványt. Ez valakinek ötös vagy négyes, de az is lehet, hogy hármas vagy még gyengébb lesz, de vigye végig és fejezze be iskolai tanulmányait.
Arra is volt már példa, hogy először szakmunkásképzőbe jelentkezett a tanuló, később pedig úgy döntött, hogy érettségizni fog, esetleg elvégzi a főiskolát. Ha valaki nem gimnáziumi tanulóként folytatja tanulmányait, még nem azt jelenti, hogy számára befejeződött a tanulás.

Egyre gyakrabban hallani a nulladik évfolyam bevezetéséről, mely a kicsiket érintené. A Nemzeti Köznevelési Törvény értelmében jelenleg hat éves kortól iskolakötelezett a gyermek, de a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján halaszthat egy évet.
– A szülők megijedtek, hogy gyermekük hatévesen bekerül az iskolapadba. Ha végiggondoljuk, nagy az átmenet az óvoda és az iskola között – mondta Horváth László. Szerinte a nulladik évfolyam megkönnyítené az átmenetet a két intézménytípus között, és talán kevesebben élnék meg kudarcként az iskolába járást.

A kapuvári művelődési központ gyermekszínházi lehetőséget kínál évek óta az általános iskolás korú diákoknak, akik ezeken részt is vesznek. Idén indult a Lázár Ervin-program, melynek célja, hogy ne csak a televízió képernyőjén keresztül nézzenek a gyerekek színházi előadást, hanem élőben ismerjék meg a teátrumok varázslatos világát. A harmadik és ötödik osztályosok idén már éltek a lehetőséggel, februárban pedig a másodikasok és negyedikesek néznek meg egy-egy előadást Sopronban.
A kisebb intézmények vidéki telephelyeiken bonyolítják le a farsangi mulatságokat, a nagyobb létszámú iskolák diákjai viszont a kapuvári Széchenyi aulájában szórakoznak. 2020. február 14-én a széchenyisek, 21-én pedig a pátzaysok báljára kerül sor.

Horváth László a Pátzay legújabb infrastrukturális fejlesztéseiről is beszélt. Régen szerették volna lecserélni a Pátzay iskola életveszélyes betonkerítését, helyette olyan könnyűszerkezetes, modern kerítést építettek, mely festést sem igényel.
– Évek óta törekszünk arra, hogy a Pátzay iskola régen korszerűnek számító, de mára elavult fűtési rendszerét felújíttassuk. Tavaly vadonatúj gázkazánt kapott az „A” épület, idén pedig vízszivárgás miatt a „B” épület csőrendszerét tárjuk fel, a víz- és hőveszteség miatt szeretnénk a csőrendszert modernizálni. Szerencsére aggódnunk nem kell, mivel három kazán is a rendelkezésünkre áll, amiből kettő is elég a fűtés ellátásához. Más megoldáson is gondolkodunk: szétválasztanánk a „B” épület és a tornaterem fűtését – tájékoztatott Horváth László igazgató.

Beküldés dátuma: 2020. 01. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés