Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nem egyszerű a felelős döntést meghozni

Látva a járások jövőbeni szerepét, Kóny polgármestere szerint nincs túlzott jelentősége annak, hogy a megye melyik egységéhez fognak tartozni, ezért tudomásul veszik azt a döntést, amely Csornához sorolta őket. Ennek megfelelően az eddig működő kónyi körjegyzőség 2013. január 1-jével megszűnik, viszont a környező települések részéről időközben több megkeresést kaptak az esetleges újabb együttműködés létrehozásáról. Aller Imre leszögezte: nyitottak a partnerségre, de ha úgy döntenének, akkor a település önálló önkormányzati hivatalt is fenntarthatna. Kónytól két igazgatási területen dolgozó munkatársat vesz át a járási hivatal a törvényben rögzített technikai eszközökkel együtt.


A másik nagy változás az iskolák állami működtetés alá vonása. Ezenkívül a 3000-nél kevesebb lakost számláló község önkormányzatának november 15-ig kellett meghoznia azt a döntést, hogy a település a jövőben részt kíván-e venni az intézmény ingó és ingatlan vagyonának fenntartásában. (Az interjú elhangzása óta kiderült, hogy a község nem tudja vállalni ezt a feladatot.) Aller Imre ismertette a kormánytisztviselők ajánlását, mely szerint nem jó, ha a települések presztízskérdést csinálnak a dologból, hanem inkább az anyagi szempontok domináljanak. Az eddig ismert tervezet alapján viszont nem lehet pontosan megmondani, hogy mekkora összegről van szó, de úgy sejtik, hogy nagyon sok pénzt érint, és ráadásul a következő esztendő költségvetési számai sem ismertek, ezért még nehezebb felelős döntést hozni – hangsúlyozta a településvezető.
Visszatérve az új közigazgatási rendszerre: a járási hivatalhoz átkerülő államigazgatási ügyek a helyben intézett ügyek csak nagyon csekély részét érintik. Az okmányiroda eddig is Csornán működött, és majdhogy nem mindegy a lakosság szempontjából, hogy ügyintézés milyen szervezetbe tagozódva történik, mert valószínűleg a járási hivatal berkein belül is ugyanolyan színvonalon fogják ezt a feladatot ellátni. Hogy az embereknek minél kevesebbet kelljen ingázni, ügysegéd fog érkezni a településre, de a polgármester attól tart, hogy a kijelölt félfogadási időben az említett személy csak a postás szerepét fogja betölteni. A jövő tehát még homályos és sok a találgatás, ugyanakkor Kóny vezetője garantálja, hogy a lakosság továbbra is színvonalas ügyintézésben részesül a településen.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play