Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem feltétlenül ördögtől való az, ami kötelező

A csornai Széchenyiben a mindennapos testnevelés bevezetése miatt nem kellett a pedagógiai programot és a tantervet sem módosítani, hiszen évek óta minden egyes évfolyamon heti háromszor tartanak testedzést. A tanórán kívüli délutáni elfoglaltságokat pedig rendre úgy szervezik, hogy minél nagyobb választási lehetőséget kínáljon a diákoknak, tehát eddig is bőséggel válogathattak a sportköri foglalkozások és a szakkörök között. A kötelezően megszabott kereten belül minden egyéb tantárgy óraszáma megmaradt,  ezért a többlet testnevelést könnyen beépítették ezeken felül. Azok a szülők kérhetik a gyermekük számára a plusz két óra alóli  felmentést, akiknek csemetéi rendszeresen sportolnak valamelyik  egyesületnél, s ezt hitelt érdemlően tudják bizonyítani. Mivel a Széchenyiben nem tudhatták pontosan, hogy hányan jelzik ilyen irányú igényüket, a nap végére, vagyis a hatodik órára szervezték a plusz foglalkozásokat. Az eddig megszokott három tesi elvárásait a szokásos módon teljesítik a nebulók, a most szeptembertől bevezetett két tanórát pedig inkább játékos formában tartják meg – tájékoztatott Kemenesi Ágoston. Ameddig az időjárás engedi, a szabadba mennek a tanulók, de az igazgató egyébként is jónak tartja a megnövekedett mozgás tornatermi hátterét. Mivel sok diák jár az iskolába, korábban is megosztották az osztályok között a rendelkezésre álló terepet. A két félpályás használat mellett a harmadik csoport a kisebb tornaszobában dolgozhat ezzel egy időben. Az igazgató sok kollégájától hallotta, hogy bizony számtalan helyen a folyosón lesznek kénytelenek a törvényi előírásoknak eleget tenni, de a televíziónknak nyilatkozó gyakorló pedagógus szerint a jó testnevelési óra csak másodsorban az infrastrukturális feltételek függvénye, mert a legfontosabb, hogy a tanár meghozza a gyerekek kedvét a mozgásra. Kemenesi Ágoston szerint a testnevelők szeretnének megfelelni az új kihívásnak, ezért nem hiányzik belőlük a lelkesedés más tantárgy rovására.
De nem lenne teljes az iskolai téma taglalása, ha figyelmen kívül hagynánk a másik fél, vagyis maguk az érintettek véleményét: a diákok örülnek a mozgásnak, hisz a testnevelési órán felszabadulnak a többi tantárgyra jellemző kötöttségektől.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play