Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nem feltétlenül ördögtől való az, ami kötelező

A csornai Széchenyiben a mindennapos testnevelés bevezetése miatt nem kellett a pedagógiai programot és a tantervet sem módosítani, hiszen évek óta minden egyes évfolyamon heti háromszor tartanak testedzést. A tanórán kívüli délutáni elfoglaltságokat pedig rendre úgy szervezik, hogy minél nagyobb választási lehetőséget kínáljon a diákoknak, tehát eddig is bőséggel válogathattak a sportköri foglalkozások és a szakkörök között. A kötelezően megszabott kereten belül minden egyéb tantárgy óraszáma megmaradt,  ezért a többlet testnevelést könnyen beépítették ezeken felül. Azok a szülők kérhetik a gyermekük számára a plusz két óra alóli  felmentést, akiknek csemetéi rendszeresen sportolnak valamelyik  egyesületnél, s ezt hitelt érdemlően tudják bizonyítani. Mivel a Széchenyiben nem tudhatták pontosan, hogy hányan jelzik ilyen irányú igényüket, a nap végére, vagyis a hatodik órára szervezték a plusz foglalkozásokat. Az eddig megszokott három tesi elvárásait a szokásos módon teljesítik a nebulók, a most szeptembertől bevezetett két tanórát pedig inkább játékos formában tartják meg – tájékoztatott Kemenesi Ágoston. Ameddig az időjárás engedi, a szabadba mennek a tanulók, de az igazgató egyébként is jónak tartja a megnövekedett mozgás tornatermi hátterét. Mivel sok diák jár az iskolába, korábban is megosztották az osztályok között a rendelkezésre álló terepet. A két félpályás használat mellett a harmadik csoport a kisebb tornaszobában dolgozhat ezzel egy időben. Az igazgató sok kollégájától hallotta, hogy bizony számtalan helyen a folyosón lesznek kénytelenek a törvényi előírásoknak eleget tenni, de a televíziónknak nyilatkozó gyakorló pedagógus szerint a jó testnevelési óra csak másodsorban az infrastrukturális feltételek függvénye, mert a legfontosabb, hogy a tanár meghozza a gyerekek kedvét a mozgásra. Kemenesi Ágoston szerint a testnevelők szeretnének megfelelni az új kihívásnak, ezért nem hiányzik belőlük a lelkesedés más tantárgy rovására.
De nem lenne teljes az iskolai téma taglalása, ha figyelmen kívül hagynánk a másik fél, vagyis maguk az érintettek véleményét: a diákok örülnek a mozgásnak, hisz a testnevelési órán felszabadulnak a többi tantárgyra jellemző kötöttségektől.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play