Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem kerül semmibe, és életet menthet!

A 2001 óta működő csornai mammográfián évente öt-hatezer vizsgálatot végeznek, melyek kb.fele megelőző jellegű, a többiek pedig beutalóval érkeznek a rendelésre. A 45 és 65 év közötti hölgyek kétévente kapják meg automatikusan a “behívójukat”, a panaszosokat viszont a háziorvos, a nőgyógyász vagy a sebész küldi a szűrésre.  A megadott korcsoportba nem tartozók, tehát a fiatalabbak vagy a még idősebbek szintén beutalóval érkeznek az emlőszűrő központba. A MaMMa Egészségügyi Zrt. csornai centrumában nemcsak a városban, hanem a vonzáskörzetében is ellátják az ún. behívásos emlőrákszűrést, melyen a levélben invitált hölgyek 60-66 százaléka jelenik meg. Dr. Nagy Beáta radiológus főorvos elmondta: ez a részvételi arány országos viszonylatban nagyon jónak mondható, de az ideális a 80-90 százalék lenne. A csornai és környékbeli lányok, asszonyok odafigyelnek egészségükre, ezért igénybe veszik a szolgáltatást, amire a házi- és szakorvosok is buzdítják őket.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnia annak, akit a röntgen után visszahívnak, mert az orvosok minden  eltérésre felfigyelnek.
A vizsgálat menete egyszerű: az adatfelvétel során főleg azokra a betegségekre és hajlamosító tényezőkre kérdeznek rá, amelyek köztudottan növelik az emlőrák kockázatát. A mammográfiás szűrésen készült felvételeket két orvos egymástól függetlenül értékeli, és ha a szokásostól eltérő dolog látszik a röntgenen, akkor behívják a pácienst, ami persze nem feltétlenül jelent rosszindulatú daganatot. Száz szűrésen résztvevő közül átlagosan ötöt értesítenek arról, hogy kiegészítő röntgenre és ultrahangvizsgálatra lenne szüksége. Amennyiben indokolt, vékony tűvel mintát vesznek, és a patológus véleményét figyelembe véve döntenek a további terápiáról. Gyulladás esetén is megvan a megfelelő kezelési módszer, de ha továbbra is fennáll a gyanúja a malignitásra utaló elváltozásnak, műtétet javasolnak.

A röntgenvizsgálat múló kellemetlenséggel jár, amely nem szokott hosszan tartó panaszt okozni, ezért a hölgyek többsége pozitív tapasztalatokkal távozik a rendelőből.
A radiológus főorvos azt javasolja a szűrővizsgálatról értesített pácienseknek, hogy telefonon érdeklődjenek az időpontról, mert így tudják lerövidíteni a várakozási időt, hisz van olyan nap, amikor csak szűrés van, míg máskor az orvos is vizsgál. A mammográfián összesen négy felvétel készül (mindkét emlőről két irányban). Ahhoz, hogy értékelhető legyen a film, a női mellett valamennyire össze kell nyomni, amit különbözőképpen érzékelnek az érintettek, de a gépi vizsgálat csupán néhány percig tart.


Az emlődaganatok pontos okát még nem ismeri az orvostudomány, ezért az életmóddal nem lehet száz százalékig megelőzni a betegséget.
Dr. Halaseh Hisham sebész azt javasolja a nőknek, hogy saját megnyugtatásuk miatt is éljenek a szűrés lehetőségével, mert ha baj van, jobb minél előbb megkezdeni a gyógyítást. A jóindulatú elváltozások közül az egyik leggyakoribb az ún.fibroadenoma, melyet csak akkor kell operálni, ha meghaladja a két centimétert. Ugyanezt az eljárást indokolja a váladékozó emlő. Az elmúlt évtizedben akkorát fejlődött a sebészet, hogy a teljes hónalji  állomány helyett elég a  legközelebbi,  ún.  “Őrszem” nyirokcsomót eltávolítani.  Csornán heti egy alkalommal ül össze a radiológusból, onkológusból, sebészből és patológusból álló bizottság, amelynek tagjai kifejtik véleményüket a betegek további kezeléséről. A páciensek további sorsát nagymértékben befolyásolja, hogy milyen korán ismerik fel a kisebb elváltozásokat. Az adjunktus megjegyezte: manapság egyre gyakoribb az emlőmegtartó beavatkozás.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés