Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nem lehet elégszer megköszönni az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját

Semmelweis Ignác, illetve az őt követő orvosok munkásságának valamint az általuk elért konkrét eredményeknek máig ható tanulságai vannak, melyeken érdemes időről-időre elgondolkodni. Az „anyák megmentőjére” emlékezve elismeréseket nyújtottak át az egészségügyi dolgozóknak Csornán.

A lelkiismeretes orvos odafigyel környezete minden rezdülésére. Ilyen volt Semmelweis Ignác, akit olyan mélyen megrázott a gyermekágyi lázban elhunyt anyák sorsa, hogy az okok kiderítésére lázas kutatásba kezdett. Munkája nemcsak analógiás gondolkodásból állt, melynek során magyarázatot talált a várandósok rejtélyes halálára, hanem igazi kísérletező orvosként tanulmányozta a különböző eseteket, miközben komoly statisztikát vezetett az összefüggésekről.
Ezekben az években kezdődött el, amit az orvostudomány máig magáénak vall: a bizonyítékokon alapuló gyógyítás – jegyezte meg dr. Winiczai Zoltán, a Csornai Margit Kórház igazgatója.
Semmelweis Ignác vezette be a gyógyításban az ok okozati összefüggések alkalmazását, mert ha történetesen nem ismerte a betegség eredetét, akkor is bizonyítékot, magyarázatot keresett rá. Komoly állatkísérletekkel is alátámasztotta, hogy a vérmérgezés és a gyermekágyi láz azonos kórokozó miatt alakul ki.
Felfedezése óriási ellenállást váltott ki szakmai körökben, hiszen nehéz volt belátni, hogy maguk a doktorok és orvostanhallgatók terjesztették az anyákra veszélyes kórt, aminek ráadásul egyszerű klórmésszel történő kézmosással, fertőtlenítéssel elejét lehetett volna venni.
Semmelweisnek voltak pártfogói, de rosszul felépített kommunikációja miatt tudományos eredményei nem arattak osztatlan sikert – hangsúlyozta a csornai kórház igazgatója, aki szerint az is tanulságként szolgál az utókornak, hogy még a legnagyobb történelmi felfedezések sem találnak elfogadásra, ha nem megfelelő csatornán keresztül és helytelen módon kerül a közvélemény elé.
Dr. Kokas Lajos mindent elkövetett azért, hogy kórházalapítással javítson a Rábaköz szánalmasan rossz közegészségügyi helyzetén. Lelkesedésének és kiváló szervezőképességének köszönhetően az egyszerű embereken és a nagybirtokosokon át mindenkit meg tudott mozgatni az ügy érdekében. Lehet, hogy az igazgató-főorvos nevéhez nem fűződik nagy tudományos felfedezés, de az egészségügyi intézmény létrehozásával sokat segített a környéken élő embereken – hangsúlyozta dr. Winiczai Zoltán.
A város képviselő-testülete az egészségügy és szociális gondoskodás területén kifejtett tevékenységéért Csorna Szolgálatáért Díjban részesítette Ágostonné Kovács Ilonát, a rehabilitációs osztály neurológiai részlegének vezető főnővérét, aki több mint három évtizedes precíz, pontos, felelősségtudatos, magas színvonalú munkájáért kapta meg az elismerést.
A Csornai Margit Kórház vezetősége megköszönte, majd díjazásban részesítette Burusné Pénzváltó Natália ápolónőt, Csányi László beteghordót, Csizmazia Ilona adminisztrátort, Festő Istvánné ápolónőt, Horváth Zoltánné ápolót, Kissné Erdélyi Andrea ápolót, Majorné Bondor Ilona szakácsot, dr. Németh Gizella belgyógyász főorvost, Szőllősiné Kocsis Zsuzsanna titkárnőt, munkavédelmi-tűzvédelmi ügyintézőt, Szalay Edina asszisztenst, Szabóné Petényi Anett ápolót, Teke Tamásné klinikai kémiai analitikust, Vargáné Hoffman Katalin asszisztenst, Vörös Éva ápolónőt, valamint a Rehabilitációs „A” osztály kollektíváját magas színvonalú munkavégzéséért.

Beküldés dátuma: 2016. 07. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play