Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem lehet össze-vissza varrogatni, jól meg kell nézni a színeket

Szinte alig akadt olyan ház, ahol ne hímzett, varrt vagy subázott volna valaki a boldog békeidőkben, olyannyira, hogy még a fiúk sem átallták ezt a tevékenységet. A magán- televíziós csatornák és az internet megjelenése előtt sokak kedvelt esti vagy hétvégi időtöltése volt a nagymamájától és édesanyjától ellesett  kézimunkázás, melynek apró fortélyait a bágyogszováti Takács Árpádné szintén otthon tanulta meg. Régen minden háztartást hasonló stílusú kézimunka díszített, a párnák szélét többnyire virág motívummal hímezték ki az asszonyok. Bágyogszováti forgatásunk alkalmával vendéglátónk a Szarvas Pongrác Halásztanya című festményéről mintázott, rámára feszített képet varrta. A vasalás éle arról árulkodott, hogy nem a konyhai bútorok mellől, hanem egyenesen a szekrényből került elő a “Halvány sárga rózsa, ha tudnál beszélni”felirattal készült falvédő, ami már legalább negyven éves. A konyhai tárolók polcait is kidekorálták a hímzett csíkokkal, és Takács Árpádné interjúnk készítésekor épp egy keresztszemes mintázatút mutatott be, majd jelezte, hogy gyakran kalocsai mintát varrtak a szegélyre. A fehér hímzéses terítő az első munkák egyike, melynek kora eléri a fél évszázadot. Beszélgetőpartnerünknek a kézimunkázás területén az iskolában túl sok újdonságot nem kellett tanulnia, hiszen mire beült a padba, már ismerte a varrás legtöbb fázisát. Az otthoniakat nem zavarja a háziasszony elfoglaltsága, hiszen csak akkor áll neki, ha elvégzett minden fontos teendőt.
- Legelső gobelinemet a barátnőmtől kaptam névnapomra - emlékezett lánykorára Molnár Margit, aki ezt a becses darabot is megőrizte az utókornak. A nagyobb ünnepkörökre mindig az aktuális mintázatú lakásdísszel készültek, húsvéti terítőkkel vagy karácsonyi abrosszal lepték meg a háziakat. Margitka szerint  egyszerű az előrajzolt gobelinkészítés, hiszen mindig egy irányba kell haladni a tűvel, de az aprólékos munka gondos odafigyelést igényel, mert érezni kell az odaillő színárnyalatokat. A 40 x 50-es méretű képekhez legalább 40 - 50 ezer öltésre van szükség, mire elkészül. A közeli ismerősök és rokonok körében Huginak becézett bágyogszováti hölgynek nincs kitüntetett darabja, mindegyiket egyformán kedveli. Állatbarát férje a lovakat formázó hímzést részesíti előnyben. A varrás alapjául szolgáló mintát Takács Árpádné maga szereti kiválasztani, de néha összedugják a fejüket a faluban élő ismerőseivel, akik szintén a hobbinak áldoznak.
Margit olyan különleges motívumra vágyik, amelyet jó fél éve látott a tévében; ezen a  jászolban fekvő Kis Jézus szerepelt a családjával. Takács Árpádné szívesen megtanítana bárkit a varrásra, hímzésre, de eleddig nem akadt jelentkező.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 06.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play