Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem lehet tovább az időjárásra hivatkozni!

A gartaiak minden nagyobb esőzéskor elúsznak, ezért fogy a helyiek türelme. A polgármester drasztikus megoldást helyezett kilátásba. Szó esett a KSE focicsapatának szerepléséről is, mely minden, csak nem kielégítő. Ezen a téren is van mit tennie az érintetteknek.

A közfelfogás szerint ha valami probléma adódik egy településen, azért csakis az önkormányzatot lehet felelőssé tenni. Kapuvár polgármestere legutóbbi nyilatkozatában két olyan témát is említett, melybe a helyhatóság jószándékú akarata ellenére sem tud teljes mértékig belefolyni, illetve megoldást találni.

Az elmúlt hetek nagy esőzései nyomán ismét katasztrófahelyzet alakult ki Gartán. A történet előzményeiről Hámori György tájékoztatta a kapuváriakat. A probléma a Szent Katalin utcában kezdődött, melyről a polgármester szerint televíziónk korrekt módon tudósított.
– Az önkormányzat ezt a gondot megoldotta. Aki a környéken lakik, azt láthatja, hogy a rendszer működik, és azóta olyan súlyos helyzet ebben az utcában nem alakult ki – mondta a város vezetője. Hozzátette: Viszont a gartai orvosi rendelő, s különösen a fogászat bejárata  a nagyobb esőzésekben szinte megközelíthetetlen. Hogy könnyebb legyen a parkolás, az új szolgáltatóház építésekor  egyszerű praktikus okok miatt temették be az árkokat. Igen ám, de ezzel megszünt a vízelvezetés, ráadásul a vasútállomás fele sem a legmegfelelőbbek az árkok.
A terület rendben tartása a közútkezelőre tartozik, de ha vészhelyzet alakul ki, a lakosság rögtön az önkormányzatot hibáztatja. Arra viszont senki sem gondol, hogy az állami feladatot nem lenne jó a helyiek pénzéből  végrehajtani.
A kapuvári önkormányzat és a közútkezelő között évek óta megy a vita, ráadásul az állami cég állandóan a kibúvókat keresi. Hámori György elmondta, hogy a kapuváriak még anyagi áldozatot is hoznának, csak tegyenek már pontot a probléma végére. A közútkezelő erre olyan elvárásokat írt elő, amelyek  könnyen kihozták volna a béketűrésből a helyieket.
– Érdekes módon, közben elkezdődött egy másik ároképítés, amit nem tudom, hogy mi indokolt. A lakosság felháborodása miatt ez a munka abba is maradt, de azért jó szakaszt megárkoltak. Úgy gondolom, azon a költségen már a másik felét is meg lehetett volna csinálni – jegyezte meg Hámori György, aki szerint az állami cégnek egy dologban van csak igaza: a bejáratoknál lévő átereszeket mindig a tulajdonosnak kell megcsinálni.
– Mi hajlandóak vagyunk ismét egy megbeszélést kezdeményezni. Azt gondolom, lesz előrelépés, ha nem, akkor kicsit drasztikus eszközökkel fogunk megoldást keresni, mert nem lehet tovább az időjárásra hivatkozni – hangzott az interjúban.

A kapuváriak esetében a következő megállapítás különösen igaz: A legjobb futballisták mindig a pálya szélén állnak.
A kívülről bírálók másként látják a dolgokat – tért rá a témára Hámori György. Továbbá jelezte, hogy az okoskodók és a tanácsadók a tényleges cselekvéskor hamar felszívódnak. Miről is van szó? – Mondjuk ki őszintén, úgy volt, hogy nem lesz csapatunk! Az őszi átigazolási szezon befejezése előtt katasztrofális helyzetbe került a KSE, s már ott tartottak, hogy nem lesz focicsapata Kapuvárnak. Az okokat azóta számtalanszor megtárgyalták, és levonták a következtetéseket. A polgármester szerint a két rossz közül még mindig az a jobb megoldás, hogy ha gyengébb eredményeket hozó csapattal is, de legalább benevezett a mérkőzésekre a város. Az újra kezdődő átigazolási időszak miatt is keményen kell dolgoznia a sportközösségnek, és legalább olyan játékosokra lesz szükség, akik a bentmaradást el tudják érni.
– Nagyon kérek mindenkit, aki ebben segíteni tud, most mutassa meg, hogy mekkora sportbarát! Az önkormányzat a maga területén amit tud, azt megteszi. Azt tudni kell, hogy önálló sportegyesületről beszélünk, mely saját szabályzattal és vezetéssel rendelkezik, ezért a helyhatóság csak mint támogató, és nem döntéshozóként lép fel – fogalmazott Hámori György.  Nézete szerint mindig voltak olyan sportemberek a városban, akik éltek-haltak a KSE-ért, de az egyesület vezetése jóval korábban sem kezdeményezte az utánpótlás-nevelés kiépítését. A gondot tetézte az is, hogy egyre kisebb szerepet kaptak a kapuvári játékosok, mert inkább győri focistákkal töltötték fel a keretet.
Nagyon összetett folyamat vezetett el idáig, ezért a városvezetésnek nem a felelősök megkeresése a célja, mert a legkönnyebb egymásra mutogatni. Ők inkább a megoldásra koncentrálnak. Az önkormányzat szerepe, hogy segítse az elnökségi váltás előtt álló sportegyesületet, és a csapat továbbra is bent maradjon a megyei első osztályban. A történethez tartozó pozitívum, hogy dűlőre jutott a város a Nebuló Sportegyesülettel, és rájuk alapozva fel lehetne építeni egy ütőképes csapatot. A polgármester a KSE iránt aggódó jóindulatú szurkolóktól azt kéri, hogy álljanak a focisták mellé, és segítsék őket átlendülni a nehéz helyzeten.

Beküldés dátuma: 2013. 12. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés