Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem nőtt a betöréses lopások száma az előző időszakhoz képest

Harsányi Judit, a Csornai Rendőrkapitányság munkatársa leszögezte: szinte hetente bekövetkezik valamilyen lopás a településen, de betöréses szerencsére ritkábban történik. A legutóbbi időszakban két befejezett és egy kísérlet írható fel a bűnözők számlájára. A nagyobb értékre elkövetett betöréses lopás során készpénzt, arany ékszereket és kisebb műszaki cikkeket tulajdonítottak el a tolvajok. Az elkövető erőszakos úton jut be a házba, de a módszerek különbözőek: hengerzártörés, ablak és ajtó felfeszítése, nyílászárók tokjának befúrása. Arra is volt példa, hogy a bűnözők olyan kifinomult technikával dolgoztak, hogy a sértett csak jóval később vette észre az esetet.
Harsányi Judit szerint nagyon nehéz megelőzni a betöréseket, de jócskán megnehezíthetjük az elkövetők dolgát, ha megfogadjuk a következő tanácsokat: Anyagi lehetőségeinktől függően szereltessünk be többpontos biztonsági zárat, de az ajtólapból kiemelkedő hengerzár nem sokat ér, mert pillanatok alatt ki lehet nyitni. Mivel korán sötétedik, már szürkületkor le kell engedni a redőnyöket, vagy el kell húzni a sötétítő függönyöket, hogy nehezebb legyen kifürkészni a ház lakóinak szokásait, a bezárt ajtóból pedig jobb, ha kivesszük  a kulcsot. Mivel  az elkövetők nagyon jól ismerik a számunkra biztonságosnak tűnő zegzugokat (ágy, ruháspolc, éjjeliszekrény, fiók), ezeket könnyen felfedezik, de legalább ne hagyjuk a kézitáskát a nappali közepén, az ékszereknek és a pénznek pedig ne az ajtó közelében keressünk rejtekhelyet. Mindenki fantáziájára van bízva, hogy kitalálja azokat a valóban nehezen felfedezhető tereket, amelyekre a tolvaj sem gondol, és ha megvan, csakis a családtagoknak szabad elárulni, de lehetőleg ne felejtsük el. Még mindig kedvelt módszer a virágtartó, illetve a lábtörlő alá vagy postaládába dugott lakáskulcs, de ha a tulajdonos hosszabb időre távozik, inkább kérje meg a szomszédot, hogy ürítse ki a levélszekrényt. A rendőr százados kizártnak tartja, hogy a betörők hőkamerával és fémkeresővel felszerelkezve indulnak a portyára, hiszen ezek használata hosszabb időt venne igénybe. A tömbházak lakói ne engedjenek be ismeretlen embert az épületbe, és a kapukat nappal is tartsák zárva. Legyünk bizalmatlanok az idegenekkel, mert a portékáikat kínáló utazó árusok különféle ürüggyel jutnak be az otthonokba, vagy az elkövetők hivatalos szerv munkatársának adják ki magukat. Ha mégis bejutnak, szinte biztos, hogy nyert ügyük van, mert profi módon terelik el a figyelmünket, és ráadásul mindig többen vannak. Pontosan beosztják a szerepeket: eldöntik, hogy ki figyeli a környéket, ki jelez telefonon, ha megzavarják őket, és ki vezeti az autót.
Az elkövetők kedvenc terepe a Csornán áthaladó  két főútvonal és környéke, de a szakemberek megállapították, hogy nem csak az átutazóktól kell tartani, hanem néha a helyiektől is. Harsányi Judit pontos adattal nem rendelkezett, de azért elmondta, hogy a bűncselekményeknek több mint a felét sikerül felderíteni.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek