Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nem sok hiányzik a faluközpont teljes megújulásához

A községben a legnagyobb fejlesztést az iskola 15 millió forintos fűtéskorszerűsítése és részleges nyílászárócseréje jelentette – számolt be a fejleményekről Mesterházy József. Az önkormányzat arra számít, hogy a  beruházás után csökken az intézmény energiaköltsége. A park és a szökőkút megépítése, valamint a padok felállítása nem a mai kezdeményezés eredménye, hiszen lassan egy évtizede adták be azt a pályázatot, amely a falu központjának fejlesztését célozta meg. A tér felújítására fordított 6,5 millió forint egy része pályázati támogatás. A község régóta próbálkozik azzal, hogy költségvetéséből a focipálya korszerűsítésére is áldozzon, ami 2011-ben sikerült. A település vezetője abban bízik, hogy a labdarúgók az őszi mérkőzéseket már a közel 8 millió forintból rendbe hozott pályán fogják játszani. – Most még a csapat – csakúgy mint tavaly – idegenben szerepel, Rábacsécsényben és Győrsövényházon játsszuk  a mérkőzéseket – jelentette ki az interjúalany.

Az önkormányzatok egyre jobban magukra maradnak, és mindegyiknek gondja-baja, hogy mit kezd magával – jegyezte meg a polgármester.
A 316 millió forintos főösszegből gazdálkodó Enesének mindaddig talonban maradnak azok az  elképzelései, amelyeket csak akkor vesz elő, ha épp marad rá pénz. Mesterházy József szerint nem hőstett az, hogy a község hitel nélkül gazdálkodik, hiszen az lenne a természetes, ha mindig zökkenőmentesen működne a falu. A település vezetője reméli, egyszer valósággá válik, hogy nyugodt körülmények között, kiszámíthatóan  gazdálkodnak az önkormányzatok.

Az eneseiek többsége örül az elkerülőnek, de a falu északi részén élők már nem tapsolnak ennyire a változások miatt.
A községet terhelő hatalmas forgalom most áttevődött a nemrég megépült elkerülő útra, és a zaj szokatlan azoknak, akik eddig csendes helyen éltek. Az önkormányzat lakossági kezdeményezésre levélben kéri a környezetvédelmi felügyelőséget, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az elkövetkezendő hetekre ígérte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., hogy mérési eredményeit továbbítja a környezetvédelmi hatóságnak. Megnyugtató megoldás az erdősáv telepítése, vagy a még gyorsabban megépíthető zajvédő fal lenne. Amíg nem volt elkerülő út,  hosszú perceket kellett várni, hogy az emberek át tudjanak kelni az Enesét kettéválasztó régi nyomvonal egyik oldaláról a másikra, de mivel ma töredékére csökkent a forgalom, ez a probléma megszűnt.


A következő években is szeretnék folytatni a Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület kezdeményezésére indult virágosítási akciót a településen.
Nagy figyelmet szentelnek arra, hogy a helyi lakos és a vendég egyaránt jól érezze magát Enesén, s ehhez rendezett és szép környezetet kell kialakítani. Az önkormányzat 6,3 millió forintért megvásárolta a község közepén álló régi, 1800-as évek végén épült nemesi kúriát, mely jelenleg rossz állapotban van, de LEADER-pályázati pénzből szeretnék átalakítani integrált közösségi szolgáltató térré. Nagy dolog lenne  Enese életében, ha ezt az épületet fel tudnák újítani! Kedvező elbírálás esetén már az idén nekiállhatnának a 25 millió forint támogatásból és a hozzáadott önrészből megvalósuló beruházásnak. Idén is folytatódik az iskola korszerűsítése, melyre tavaly adtak be pályázatot. A 20 millió forintból felújítják és szigetelik a tetőzetet, de részleges nyílászárócserére is jut még az összegből. Továbbá korszerűsítik a felsős tantermek padozatát, az iskola udvarán lévő szertárat, az alsó tagozatos helyiségekben pedig meszelni fognak. Nem szerepelt az idei tervek között, de úgy döntöttek, hogy aszfaltos pályát építtetnek az iskolaudvarra, amire 15 millió forint pályázati forrást szánnak. Talán jövőre elkészül az intézmény előtti parkoló is, aminek az előzménye, hogy az önkormányzat megszerezte az államtól az 524 négyzetméternyi területet. A focipálya lelátója szintén az elképzelések között szerepel, az Enesei Sportegyesület 75 éves jubileuma alkalmából pedig 150 oldalas kiadványt szeretnének megjelentetni idén júniusban. Amennyiben találkozik az eneseiek és a pályázatot bíráló bizottság elképzelése, június 23-án nagyszabású hagyományok napi rendezvény lesz a településen. Több éve ott van a megvalósítandó feladatok listáján a térfigyelő kamera kiépítése, amire szintén pályáztak. A polgármester leszögezte: a főbb helyekre akkor is felszereltetik, ha nem kapnak rá támogatás.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés