Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nemes elődeink tetteire emlékeztek Kapuváron

Kulcsár Béla szerint nem is I. és II. világháborúról beszélhetünk, hanem egyszerűen csak nagy háborúról, közte 21 év tűzszünettel. A harmonikaművész műsorát a doni áttörés áldozataiért bemutatott szentmisét követően hallgathatták meg az érdeklődők.

A doni áttörés magyar hőseire emlékeztek a Kapuvár-gartai Szent Sebestyén templomban, ahol a szentmisét Radó Tamás plébános celebrálta.
Kulcsár Béla harmonikaművész műsorában többek között megemlékezett nagyapjáról, aki 17 éves korától harcolt a Magyar Királyi Honvédség katonájaként az I. világháborúban. A fiatal katona 1917-ben esett fogságba az orosz fronton.Géplakatos segédként a feladata az volt, hogy a villanyfejlesztőket beüzemelje, a lyukas edényeket befoltozza. Unokája szerint nem is ő lett volna, ha a vasúti kocsik alatt nem sikerül hazaszöknie. Ezt követően besorozták vöröskatonának és jóval később, a győri vagongyárból ment nyugdíjba.
Kulcsár Béla bár személyesen nem ismerhette atyai nagybátyját, Kulcsár Antal légvédelmi tüzér szakaszvezetőt, de elmondta, hogy felmenője1945. április 13-án hősi halált halt.
– Meg kell emlékeznem két anyai nagybátyámról is, akik leventeként kerültek a szövetségiek fogságába és 1949-ben szabadultak – mondta a Szent Lázár Lovagrend parancsnoka, akinek édesapja 1945 májusától 1947-ig szovjet fogságban volt.

Kulcsár Béla végül elárulta, hogy a műsorban való szereplésre dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány elnöke kérte fel, amit ő tisztelettel elfogadott. – Számomra ő az igazi hazafi, aki példamutatóan teszi a dolgát a magyar nemzet érdekében, a hátán viszi a történelmet és örökíti át az utókornak nemes elődeink tetteit – mondta a harmonikaművész.

Fotó - Hámori György Kapuvár polgármesterének hivatalos Facebook oldala

Beküldés dátuma: 2024. 01. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

DANUBIUS play