Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nemes elődeink tetteire emlékeztek Kapuváron

Kulcsár Béla szerint nem is I. és II. világháborúról beszélhetünk, hanem egyszerűen csak nagy háborúról, közte 21 év tűzszünettel. A harmonikaművész műsorát a doni áttörés áldozataiért bemutatott szentmisét követően hallgathatták meg az érdeklődők.

A doni áttörés magyar hőseire emlékeztek a Kapuvár-gartai Szent Sebestyén templomban, ahol a szentmisét Radó Tamás plébános celebrálta.
Kulcsár Béla harmonikaművész műsorában többek között megemlékezett nagyapjáról, aki 17 éves korától harcolt a Magyar Királyi Honvédség katonájaként az I. világháborúban. A fiatal katona 1917-ben esett fogságba az orosz fronton.Géplakatos segédként a feladata az volt, hogy a villanyfejlesztőket beüzemelje, a lyukas edényeket befoltozza. Unokája szerint nem is ő lett volna, ha a vasúti kocsik alatt nem sikerül hazaszöknie. Ezt követően besorozták vöröskatonának és jóval később, a győri vagongyárból ment nyugdíjba.
Kulcsár Béla bár személyesen nem ismerhette atyai nagybátyját, Kulcsár Antal légvédelmi tüzér szakaszvezetőt, de elmondta, hogy felmenője1945. április 13-án hősi halált halt.
– Meg kell emlékeznem két anyai nagybátyámról is, akik leventeként kerültek a szövetségiek fogságába és 1949-ben szabadultak – mondta a Szent Lázár Lovagrend parancsnoka, akinek édesapja 1945 májusától 1947-ig szovjet fogságban volt.

Kulcsár Béla végül elárulta, hogy a műsorban való szereplésre dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány elnöke kérte fel, amit ő tisztelettel elfogadott. – Számomra ő az igazi hazafi, aki példamutatóan teszi a dolgát a magyar nemzet érdekében, a hátán viszi a történelmet és örökíti át az utókornak nemes elődeink tetteit – mondta a harmonikaművész.

Fotó - Hámori György Kapuvár polgármesterének hivatalos Facebook oldala

Beküldés dátuma: 2024. 01. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek