Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Németh Marica, a "Barangolás a kónyi Hanyban"című kiadvány társszerzőjének könyvismertetője

A iskolaigazgató bemutatta azt a szép kötetet, mely része az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázaton elnyert, 4,5 millió forint támogatásból megvalósuló többlépcsős programnak. Elmondása szerint csak akkor tudatosodott benne, hogy mekkora vállalást tett a könyv és a hozzá mellékelt térkép elkészítésével, amikor nekiláttak az anyaggyűjtésnek. A műhelymunkában a felnőtteken kívül a gyerekek is részt vettek, mert meséikkel, kedves rajzaikkal gazdagították a kiadványt. Az előkészítést szakmai ismereteivel egészítette ki Bojnár Viktor, Csonka László, Enzsöl Imre, Fülöp Tibor, ifj. Hadvári Sándor, Horváth Ferenc, Szalánczy Zsolt és Tóth Géza. Izgalmas vállalkozás volt a hanyi táj felfedezése, hiszen napokon keresztül járták a környéket az ifjak és az idősek a horgászegyesület és a vadásztársaság tagjaival. Az érdekes mondákat és történeteket a településen élő éltes korú emberek elbeszélései egészítik ki, akik boldogan emlékeztek gyermekkorukra. A Kóny környéki tőzegláp és a bányaművelés számba vétele után kis növényhatározóval folytatódik a kötet, melyben a Tündér-tó titokzatos lakóival ismerkedhetnek meg az olvasók. A fotókkal illusztrált oldalakon a hany (lápos, mocsaras vidék) madárvilága is bemutatkozik: a barátposzátától a zöldikéig szinte valamennyien a védett hazai szárnyasok közé tartoznak. A színes fényképek megjelölésében a közszájon forgó régi elnevezések szerepelnek, az Ahogy a gyermekek látják...című rajzmellékletben pedig harminchét gyermek színes grafikáin elevenednek meg  a tájegységben lakó kedvenc madaraik.
Csonka László, a kónyi vadásztársaság elnöke szívesen részt vett a kiadvány létrehozásában. - Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerjék a tágabban értelmezett természeti környezetet - fogalmazott. A vadász megemlítette, hogy összetett és érdekes a táj állatvilága, ahol horgászati lehetőség is van. A gyerekek nem vehetnek részt a korhatárhoz kötött vadászatban, de sok ismeretre tehetnek szert az élőlények megfigyelésével. Interjúnk készítésekor épp felröppent egy kormorán, amely a szakember szerint mostanában nagyon elszaporodott, ennek viszont a horgászok  örülnek a legkevésbé, hiszen a madarak veszélyeztetik a halállományt. Az 1500 - 2000 hektáros területen az apró- és a nagyvadak populációja egyaránt megtalálható - tudtuk meg Csonka Lászlótól.
Bojnár Viktor arról beszélt, hogy mennyit változott az utóbbi időben a kónyi “Hany”. A háború előtt a Hanság (ami a népnyelvben “Hany”-ként terjedt el)ezen része az uradalom része volt, és szép kaszálók díszelegtek mindenhol.  Sok akáccal és fűzzel határolt, gát menti kaszáló esett áldozatul a tőzegvagyon összegyűjtésének - mesélte a helybéli. Az ásókat és a  lóvontatta járműveket felváltották a markológépek, melyek a termőföld alatti tőzeges talajt kotorták fel mélyen. Bojnár Viktor ma is emlékszik rá, hogy milyen vörösen izzó hamu keletkezett a tőzeg elégetésével. Navigátorunk megmutatta azt a “Bikafejnél” elterülő, bérlet fejében használt közös gulyalegelőt, ahova annak idején a falu marháit pirkadatkor kiterelték.
A “Barangolás a kónyi Hanyban”című kötet kereskedelmi forgalomban nem kapható, de aki szeretné kézbe venni, az érdeklődjön a helyi általános iskolában.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés