Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nemzetünk sokkal nagyobb,mint országunk - trianoni megemlékezés Kapuváron

A trianoni békeszerződés aláírásának 100 évfordulója, valamint a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából online konferenciát és megemlékezést tartottak Kapuváron. 

Az online konferenciát prof. dr. Gadányi Károly, az MTA doktora nyitotta meg, majd köszöntőt mondott dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A tanácskozáson felszólalt Áldozó István, a Gy.M.S.m.-i levéltár igazgatóhelyettese; Rátz Ottó mesterpedagógus; Pavlóczki Béla tanár, helytörténész; valamint Magyar László, a Kapuvári ÍzvadÁszok Gasztronómiai Egyesület elnöke.
Az előadások után a Trianoni emlékparknál folytatódott az ünnepség. Nem volt könnyű megélni a mögöttünk hagyott 100 évet, melynek voltak eredményei és kudarcai egyaránt – mondta Ivanics Ferenc. Ebből az időszakból generációjának a rendszerváltás jutott osztályrészül, amikor az „átkosból” a szabadabb világba kerültünk. A megemlékező beszédben elhangzott: 100 évvel ezelőtt elvették Magyarország vagyonának 72 százalékát, elvesztettük területünk kétharmadát. Mindennek ellenére mi magyarok tehetségünkkel, találékonyságunkkal megmutattuk, hogy európai és világalkotó nemzet vagyunk – tette hozzá a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke.
Tőkés László püspök, Európa Parlamenti képviselő a nemzeti együvé tartozás jegyében írt köszöntő levelet a kapuváriaknak, melyet dr. Pintér Gábor olvasott fel a közönségnek. Az ünnepségen Radó Tamás plébános megáldotta a Kapuvári Polgári Társaság által elültetett tizenhárom almafát. A kezdeményezést Wass Albert Tizenhárom almafa című regénye ihlette.
A rendezvények élő közvetítéséről a Molnár TV Kft. gondoskodott. A konferencián és a megemlékezésen közreműködött Bognár Dávid és Magyar Márk.

Beküldés dátuma: 2020. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés