Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nincs az a pénz, amiért megválna gyűjteményétől

Az igazán jó minőségű, különlegesebb darabokhoz nehéz hozzáférni, vagy sokat kérnek érte, hiszen a gyűjtők érthető módon ragaszkodnak „kincseikhez”. Bödecs Péternek figyelemreméltó kollekciója van régi papírpénzekből.

A kedvtelés úgy indult nála, hogy néhány régmúltat idéző papírpénzt talált az otthoni iratok közt, ami felkeltette a figyelmét. A hobbi az évek elteltével annyira magával ragadta a beledi fiatalembert, hogy szenvedélyes gyűjtővé vált. Bödecs Péter járta a vásárokat, és olyan régiségekkel foglalkozó árusokkal találkozott, akiktől sok információhoz jutott. Tőlük tudta meg például, hogy érdemes felkeresnie a numizmatikai kiállításokat, ezt követően pedig már az interneten kutakodott a témában. Információk tömkelegével találta szembe magát, így onnantól nem volt megállás, mert olyan papírpénzekre bukkant, amelyekről korábban azt sem tudta, hogy léteznek.
Eredeti állapotukban maradtak meg az utókornak az ún. hajtatlan bankjegyek, melyek saját idejükben forgalomba sem kerültek. Egykoron a házaspárok egymás elől dugdosták el a pént, mely később sértetlenül került elő a ház különböző zugaiból. Bödecs Péter gyűjtése során több ilyennel találkozott, melyekre a dohszagon kívül nem lehet egyetlen rossz szót sem mondani.

– Azt tudtam, hogy 1946-ban adták ki a forintot, ezért arra gondoltam, attól az évjárattól gyűjtöm őket. Szinte mindegyikből van legalább egy példány. A nagyon régi darabok sokba kerülnek, ezért azokból kevesebb van, de megpróbálom beszerezni a minőségileg legszebbeket – mondta a beledi fiatalember, aki elsősorban nem eladásra szerzi be ezeket a különlegesebb darabokat, hanem saját örömére.
A régi forint jelenlegi értéke az állapotától is függ, így egy-egy szebb példányért sokat kérnek. A kollekcióban megtalálhatóak az 1962-ben, 1969-ben és 1975-ben kiadott papír tízforintosok, de húszasból és ötvenesből is akad jócskán a beledi gyűjtőnél.
A hozzáértő számára a bankjegyek növekvő sorszáma és a betűjele egyaránt árulkodó, melyek az egyformaság mellett a különbségtételre helyezték a hangsúlyt.
A Kossuth-címeres „fantázia” pénz sosem került kereskedelmi forgalomba, 1951-ben pedig kinyomtattak néhány Rákosi Mátyás arcképével fémjelzett ötven forintos példányt is. Az ötezres címletekből a „K” jelű a legértékesebb, mert abból jelent meg a legkevesebb.

Bödecs Péter szerint az évek során praktikus szempontokból váltottak a papír vagy a fém pénz között, ahogy nőtt az előállítási költség. A pénzhamisításhoz régebben nem kellett túl nagy rutin. Ilyen szempontból közkedvelt volt a vízjel nélküli egyszerű fémszálas lila ötezres. A beledi gyűjtő kedvence a régi, Ady Endrét ábrázoló ötszázas papírpénz, melynek külleme nem sokat változott az évek során sem. Az ezer forintost gyakran módosították: más lett a rajta lévő fémszál, a betű típusa és színe. Csak a ma forgalomban lévő ezresből eddig ötféle verzió született. Bödecs Péter valószínűnek tartja, hogy az ezres címlet gyorsabban forgott, azt használták a legtöbbet az emberek, így az elhasználódásnak is jobban ki volt téve.
A régebbi papírpénzek szinte ropogós, friss állapotban megmaradtak, de a szakértő szerint a mai példányok hamar tönkre fognak menni a silány a minőség miatt, ráadásul gyorsan gyűrődnek. Ami változott, hogy egyre több a biztonsági jelzés, apró motívum és vízjel a mostaniakon, melyek közül sokat csak UV lámpa alá tartva lehet észrevenni.

A régebbi címletek inkább numizmatikai kiállítások alkalmával cserélnek gazdát. A becsesebb darabok árát nem elég megbecsülni, így az ő esetükben érdemes értékbecsüs szakemberek véleményét is kikérni. A hozzáértők a ritkább, de sérült darabokat képesek megjavítani. Bödecs Péter kollégái közül sokan direkt a hibás, ferde nyomatú példányokat gyűjtik, mert számukra az az érdekesebb. A gyűjtő fantáziáját főleg azok a ritka darabokról tudja, hogy léteznek, de szinte lehetetlen rábukkanni a piacon. Bödecs Péter szerint gyűjteménye másnak nem tűnhet nagy dolognak, de neki tetszik a kollekció, ezért sajnálna megválni tőlük.

Beküldés dátuma: 2018. 06. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek