Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nő a kereslet a friss magyar termékek iránt

Kalányos Mónika szerint a kereskedelmi tevékenységre születni kell, mert nem mindegy, hogy milyen kapcsolatot alakít ki a vevőkkel. Szakmájában jól érzi magát, amihez közvetlen természete is hozzásegítette.

A pápai születésű Kalányos Mónika Győr után Tétszentkúton telepedett le, ahol megpróbálja felépíteni maga és családja jövőjét. Riportalanyunk huszonegy évesen csöppent bele a „zöldségek világába”, amit hamar megkedvelt. A kereskedelmi végzettséggel rendelkező fiatal az egyik pápai nagyáruház zöldségeladójaként kezdte, majd kinevezték osztályvezetőnek. Szerinte a húsok után ezek a termékek a legkényesebbek, ezért nagy odafigyelést igényelnek. Mónika szereti a kihívásokat, ezért nem érzi tehernek a felelősséget, s úgy érzi, munkája megunhatatlan. A nagyobb váltás kislánya születése után következett be, mert építőiparban tevékenykedő, tétszentkúti származású párjával tovább akartak lépni az albérletből. Kézenfekvő volt, hogy a téti településrészen keressenek családi házat, ahol sokkal olcsóbbak az ingatlanok, mint a megyeszékhelyen.
A saját zöldség-gyümölcs üzlet nyitása  régóta a fejében motoszkált, és tavaly nyáron sikerült terveit megvalósítani – mesélte Kalányos Mónika, aki sok tőkével nem rendelkezett, ezért nagy rizikót vállalt az önállósodással. Mint mondta, a környéken úgysincs sok munkalehetőség, és a gyesről visszatérő édesanyának a gyári műszakozás nem felelt volna meg. Miután felmérte a környék zöldség-gyümölcs ellátását, úgy látta, hogy ez a terület kívánnivalót hagy maga után. Üzletébe heti három-négy alkalommal hozatja a friss élelmiszert, ezért ha lehet, minimálisat tárol csak.

A téti vállalkozó az idősebbektől sok hasznos praktikát szerez, mert kortársaival legfeljebb a fagyasztásos technikát ismerik.
A földes áruként szállított petrezselyemgyökér és sárgarépa megtisztítva került a pultra, viszont annak, aki szeretné lefagyasztani, nem ajánlja az alaposabb mosást. A zöldség a hűvös helyen lévő, homokkal töltött ládákban hónapokig bírja. A háziasszonyoknak is alaposan meg kell gondolniuk, hogy mit és hogyan tesznek el télire. Van olyan zöldség, amelyik jól bírja a fagyasztást. A burgonya, és különösen a hagyma, a hűvös, de főleg száraz helyen érzi jól magát. Az almával már más a helyzet, mert a páradúsabb levegőben őrzi meg nyári frissességét, és fontos, hogy kocsánya ép legyen. Aki egészben szeretné eltenni a szép gömbölyű paradicsomot, annak olajban kell előkészítenie. A csumázott paprika trisós vízzel leöntve sokkal strapabíróbb. A kezdő háziasszonyoknak leginkább az veheti el a kedvét, ha nem teljesen ép zöldség kerül a többi közé, mert tönkreteheti egész művét.

A szabadpiac miatt a kisvállalkozó látványos versenyt nem rendezhet a „nagyokkal”, de megpróbálja az üzletláncokhoz mérten szinten tartani az árakat.
Mivel Mónika nem nagytételben szerzi be a zöldségeket, neki többe kerülnek, viszont az ő vásárlói biztosak lehetnek abban, hogy friss áru kerül a kosarukba. Szeretne több lábon állni a vállalkozó, ezért száraztésztával, üdítőitallal is próbálkoznak. Nemrég savanyúságfélék, magvak és aszalt gyümölcsök is felkerültek a bolt polcaira. Sajnos az új online pénztárgépek beszerzése több pénzt elvitt, és a kieső forintokat a mérsékelt forgalom mellett nem lesz könnyű behozni.
A vevők az egzotikusabb friss ananászt, gránátalmát, naspolyát egyelőre ritkábban keresik, ezért ezeket csak apránként és alkalmanként teszik fel az üzlet polcaira. Az aszaltgyümölcsök közül viszont nagyobb az érdeklődés a különlegesebb áruk iránt. A televíziónknak nyilatkozó kereskedő eleinte attól tartott, hogy az embereket csak az árak érdeklik, de szerencsére ennek az ellekezőjét is egyre többször tapasztalja. Például az olcsóbb spanyol kígyóuborkát veri a sokkal megbízhatóbb, ízletesebb magyar társa.
Kalányos Mónika szerint van igény az őstermelőktól beszerzett minőségi termékekre, ezért aki egyszer-kétszer betér hozzá, a változatos és friss kínálat miatt nagy valószínűséggel állandó kuncsaftja lesz.

Hogy tolerálja a család és a szűkebb rokonság, hogy az édesanya gyakran elfoglalt?
Mónika ebből a szempontból szerencsésnek érzi magát, mert ha kell, besegítenek. A téti család mindennapjai meglehetősen zsúfoltak, hisz az üzletben és otthon is mindig akad tennivaló. Ha a vállalkozó reggel a nagykereskedőhöz veszi az útját, akkor hajnali négykor szól az ébresztőóra. A négy és fél éves kislány óvoda után sokszor az üzletben tölti idejét anyukájával, de nagyon élvezi az ottlétet.

Beküldés dátuma: 2014. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés