Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nosztalgiaaratás Farádon

Van, akinek az égig érő magas hegyek, a fellegek, a hullámzó végtelen vizek, vagy az aranyló búzamező nyújt csodás látványt. Utóbbi régen nemcsak a falat kenyeret, de az azért végzett kemény tevékenységet is jelentette a vidéki embereknek, akik, hogy elviselhetővé tegyék az igencsak szívós napokat, vidám dalolással és némi szíverősítővel kísérték az izzadságos munkát. Balogh Gyula főszervező immár a tizenharmadik nosztalgia aratásról számolt be a farádi határban. Az egész napossá kerekedett rendezvény a rábaközi lovasklub és a budapesti műszaki mentők bemutatójával, valamint az önkéntes tűzoltók vizes gyakorlatával vált hosszabbá. Idén csupán Farád és Rábapordány csapata jelezte részvételi szándékát, de két szlovák faluból is érkeztek vendégek az idegenforgalmi látványosságra. Önkéntes aratókból így sem volt hiány, hiszen többen is csatasorba álltak a kaszákkal. Még ha röpke másfél órában is, de be kell mutatni a fiataloknak a kézi erőre bízott betakarítást - vélte a főszervező, majd hozzátette: nem kell különösebben propagálni, mert minden évben érdeklődnek a rendezvény iránt.
Berner Lajos, a szlovákiai Jányok község polgármestere is felbukkant a vidám társaságban. A tűzoltók meghívására másodszor vesz részt az aratóünnepségen, melyről gyermekkori tapasztalatai nincsenek, de szülei elbeszélésének köszönhetően nem ismeretlen számára a szabadban végzett munka. - Remélem, örömet szerzünk az idelátogatóknak azzal, hogy nemzetközileg fogunk aratni - jegyezte meg a Dunaszerdahelyi járásban található, 840 lelket számláló falu vezetője. Megtudtuk tőle, hogy szomszédunkban nagy divatja van a farsangi mulatság előtti dőrejárásnak, valamint a karácsonyt megelőző mendikálásnak. Az önkéntes tűzoltók 15 - 20 raj részvételével évente egy alkalommal megtartják hagyományos bemutatójukat a Felvidéken.
Kópházi Sándor az ‘50-es évek aratásaira emlékezett, amikor barátok, ismerősök segítettek egymásnak. A forróságot megelőzvén korán kelt a család, az apa megetette az állatokat, majd rendbe hozta a kaszát. A szorgos reggelt követően délidőben megpihentek az aratók, majd estig minden ment tovább, s másnap ugyanígy folytatódott. A szovjet gyártmányú gépek után újabb kiadású kombájnok könnyítették meg a  régebben csak kézzel végzett betakarítást. A fiatalok tekintsék meg az idősebbek nehéz munkáját, akik ha apránként is, de még mindig teszik a dolgukat - hangoztatta Kópházi Sándor.
A farádi Kocsis Sándor a hetvenedik évében jár, és többedik alkalommal vett részt a nosztalgia aratáson. Ügyesen forgatja a kaszát, mert a füvet és a lucernát jómaga is rendbe vágja, de mire odakerült volna, már gépek takarították be a gabonát. Ismerősünk szakszerűen mutatta be a keze ügyében lévő vágószerkezetet, aminek még a megemeléséhez is jókora erő kellett. - Egyébként nem olyan nagy ügy a kaszálás, mert ha jól van beállítva, akkor csak legyintgetni  kell vele - mondja ő, aki ebben nőtt fel, ezért neki hihet az ifjabb generáció.
Beküldés dátuma: 2010. 08. 04.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play