Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nyári betakarítási munkák tűzvédelme a Rábaközben

Varga Tibor szerint a gazdák tisztában vannak az aratást megelőző előkészületekkel és ismerik a porral oltó berendezések használatát, ezért hatékonyan közreműködnek egy-egy esetleges tűzeset elhárításában.

Időben megkezdték az aratás előtti biztonsági előkészületeket a Rábaközben. A tűzvédelmi intézkedések első lépése, hogy a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások felkészüljenek a gépszemlére. A motorikus részek átvizsgálása során ellenőrzik az üzemanyag és a kenőolaj elfolyásának a lehetőségét, az elektromos részeknél pedig ki kell küszöbölni a zárlat vagy elektromos szikra keletkezését. Az erőátviteli berendezések, ékszíjak, csapágyak, tengelyek ellenőrzése szintén a folyamat része.
– Ezenkívül fontos, hogy helyezzék el a gépjárműveken a megfelelő és a jogszabályban előírt tűzoltó felszereléseket. Az összes betakarításban részt vevő erő- és munkagépnél készenlétben kell tartani egy 21 A - 113B oltásteljesítményű 6 kg-os tűzoltókészüléket. A tavalyi évtől újdonság, hogy a jogszabály az összes aratásban részt vevő erőgépre valamilyen lapátot, vagy szikracsapót ír elő. Ezt készenlétben kell tartani a kezdeti tüzek megelőzésére – fogalmazott Varga Tibor.
Az előkészületeket követően a gazdák gépszemlén ellenőrzik a jogszabályoknak való megfelelést. Amennyiben öt gépnél többet érint a szemle, akkor tíz nappal előtte kell írásban jelezni a katasztrófavédelmi kirendeltségen.
– Amennyiben kollégáink részt tudnak venni a gépszelén, különféle tűzmegelőzési tanácsokkal látják el a gazdákat – tette hozzá a tűzoltó alezredes. Kollégáinak hatósági munkája a gépszemlével kezdődik, ezért a legtöbb ilyen eseményen megpróbálnak részt venni. Ha észlelnek valamilyen hiányosságot az átvizsgálást követően, akkor jelzik a gazdáknak, akik az aratás megkezdéséig intézkednek. A gépszemlén készült jegyzőkönyv tartalmazza az információkat.
A betakarítás során sincs vége a katasztrófavédelmi dolgozók tevékenységének, mert sorra járták az érintett területeket és közben ellenőrzik a gépeket. Természetesen csak olyan berendezést lehet használni, amely átesett a gépszemlén és a megfelelő bizonylattal igazolni tudja a gazda. Ugyancsak ellenőrizni fogják az érvényes tűzoltókészülékek meglétét.
A betakarításnak egyéb tűzvédelmi szabályoknak is meg kell felelnie. Ha a mezőgazdasági terület vasút vagy közút mellett található, akkor közvetlenül ott kell elkezdeni a betakarítást. A jogszabály szerint a gépeket naponta meg kell tisztítani a ráhullott törettől és növényi részektől. A dohányzás természetesen tilos a gépen és tarlón egyaránt. Amennyiben kisebb javításra szorul a gép, a munkát nem szabad elvégezni a lábon álló gabona vagy a learatott tarló közvetlen környezetében.
A Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője elmondta, hogy 2022-ben öt betakarítással összefüggő szabadtéri tűzesethez vonultak ki. A munkagép mindegyik alkalommal sérülésmentesen elhagyta a területet és időben lokalizálták a tüzet. – A megelőzés és a gazdák felkészítése a tavalyi évben nagyon sikeres volt – hangsúlyozta Varga Tibor.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 27.

További hírek