Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Nyolcvan éve képezik a mezőgazdasági szakembereket Csornán

A kiemelt ünnepek örökre nyomot hagynak a szívünkben – fogalmazott Perlaki Sándor a 80. születésnapját ünneplő Csukás iskola jubileumi gálaműsorán. Csornán és a Rábaközben nagy hagyománya van a mezőgazdasági tevékenységnek és az ehhez kötődő magas színvonalú képzésnek.

A kerek évfordulón Perlaki Sándor köszöntötte a iskola egykori és mai tanárait, tanulóit és velük együtt ünneplő közönséget. Az igazgató, mint az intézmény egykori diákja osztotta meg érzéseit, emlékeit a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola 80. jubileumi évfordulója alkalmából. Elmondta, hogy a nyolc évtized alatt sokat változtak az iskola életét szabályozó törvények, rendeletek, de a cél mindig ugyanaz maradt: a náluk tanuló gyermekeknek hitet és tudást adni, képességeiket magasabb szintre fejleszteni, hiszen ők jelentik az ország jövőjét.
– Az iskola, az almamater mindannyiunk életének meghatározó színtere. A hely, ahol felfedezzük a világot és önmagunkat, ahol megtapasztaljuk, hogy csak társakkal körülvéve lehet boldog és értelmes életet élni – hangzott az ünnepi beszédben.
Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a 80 éves iskola gálaműsorán óriási dolognak nevezte, hogy az intézmény nyolc évtizede bocsát ki magából olyan embereket, akik a mezőgazdasági munkára hivatottak. Mindez azt jelenti, hogy ehhez a hivatáshoz is megfelelő tudásra van szükség. A magyar családok és fogyasztók elvárásai egyre inkább érvényesülnek az élelmiszer-termelésben, -iparban és kereskedelemben. A helyettes államtitkár szerint fontos, hogy a fiatalok is felismerjék a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, melyhez erős szakképzésre van szükség, és biztosítani kell a gyakorlati tudás megszerzését.
– Egyik meghatározó oktatási intézményünket ünnepeljük, fennállásának 80. évfordulóját. Városunk és az intézmény fejlődése már évtizedekkel megelőzően szorosan összefonódott, noha ma már nem a város, hanem az Agrárminisztérium a fenntartója – hangsúlyozta Csorna polgármestere. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin beszédéből kihagyta a történelmi áttekintést, hisz az előtte szólók ezt megtették, hanem helyette inkább a mával foglalkozott. Véleménye szerint a korszerű tudás, a modern technológia ismerete, a kiváló tanári kar és a tudásszomjas ifjúság idézhet elő ilyen töretlen fejlődést. A szakképző iskola megléte a város számára is többletet hordoz, ugyanakkor tágabb régiónk és szűkebb pátriánk, a Rábaköz múltja szinte predesztinálta a mezőgazdasági szakképzést.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Németh Gergely szólalt fel: szerinte egy tanintézmény létrehozása mindig a jövőbe történő befektetés, amit nagyon jól tudtak a csornaiak. A megyei agrárgazdasági kamara mindig is partnerként tekintett a jó szakembereket képző Csukás iskolára – jegyezte meg az elnök.
Kapui Ferenc, az iskola egykori pedagógusa az öregdiákok nevében köszöntötte a megjelenteket, majd a Csukásban eltöltött tanuló és tanár éveiről beszélt. A nyugalmazott pedagógus hatvanhat évnyi élettapasztalattal a háta mögött azt üzente az iskola tanulóinak, hogy az életben semmi nincs ingyen, a tudásért pedig keményen meg kell dolgozni.
A gálaműsoron közreműködtek: Telekesi Tamás (tangóharmonika), Giczi Artúr és Kovács Gábor (vers), Dömötör Attila (ének), az iskola mostani és egykori diákjai (néptánc).

Beküldés dátuma: 2019. 03. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek