Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nyolcvanéves Horváth Elemér

Horváth Elemért számtalan irodalmi elismerése mellett 2003-ban Csorna Város Díszpolgára címmel is kitüntették. A költő idős kora miatt nem akar már repülőre ülni, ezért először Csornán élő testvérével, Horváth Róberttel beszélgettünk. Elmondta, hogy bátyja alkotómunkája a rendszerváltás előtt nem kapott nagy nyilvánosságot. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel elismert költő gyermekkorát a csornai utcákon, nyaranta pedig a Keszeg-ér partján töltötte. Az 1956-ban katonáskodó fiatalt Győrben érte a forradalom, alakulatát pedig az akkori rendszer osztályidegennek nyilvánította. Néhány társával együtt „rendcsinálás” miatt vezényelték a mosonmagyaróvári sortűzhöz. Horváth Elemér legnagyobb „bűne”, hogy a felettes őrnagy sapkájáról levágta a vörös csillagot, ami súlyos büntetést vont volna maga után.  Ilyen körülmények között kénytelen volt elhagyni az országot, pedig a csornai gimnáziumban szeretett volna magyartanárként dolgozni. A híres író, Thomas Mann leánya befogadta itáliai otthonába a latinul és olaszul beszélő csornai fiatalt, akinek első verseskötete 1962-ben jelent meg Rómában. Miután kivándorolt Amerikába, a hontalanság érzése még több alkotást váltott ki belőle. A költő számos írásában felbukkannak a rábaközi falvak és emberek. Szalay Balázs történész a csornai ’56-os események kutatása kapcsán került kapcsolatba Horváth Elemérrel, s személyesen 2006-ban találkoztak Budapesten. A „párbeszéd” azóta is folytatódik a két ember között, s e-mailjeiben barátjaként és földijének szignózza a leveleket. Dr. Turi György polgármester kétszer találkozott a József Attila-díjas költővel, aki a szülőföld szeretetéről adott tanúbizonyságot. A városvezető két évvel ezelőtti meghívását csak azért nem fogadta el, mert arra megromlott az egészségi állapota.
A Horváth Elemérrel folytatott telefonos beszélgetést 2003. április 17-én rögzítettük: – Nyolcvan évesen az ember élete más, mint amikor húszéves. Húszéves múltam, amikor elhagytam Csornát, és azóta a hazámtól távol élek: először Itáliában,  majd Amerikában telepedtem le. Ez idő alatt változatlanul azt csináltam, amit Magyarországon elkezdtem, és ez a versírást jelentette. Verseim eleinte nyugati, majd később hazai folyóiratokban jelentek meg. Nyolc kiadványom látott napvilágot Londontól Rómán át, az utolsó három pedig Budapesten. Az alkotás folyamata lelassult, kizárólag a korom miatt, de továbbra is csinálom. Ami sosem változik: Identitásom nagy része magyar földről származik. Mindegy, hogy hol él az ember, mert gyökerei határozzák meg tevékenységét – fogalmazott a magyarságára büszke költő.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek