Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nyugodt légkörben gyógyulhatnak a betegek

A téti gyógyítóházban jókedvű, barátságos recepciós fogadja a betérő vendégeket, ami nagyban oldja a szakvizsgálatra várók
szorongását. A rendelőbe betérő páciensek később sem csalódnak.

A gyógytornász végzettségű Téglás Julianna a Pápa környéki Ugodról jár be téti munkahelyére, s mint mondta, vezetés közben regenerálódik. Speciális hobbija nincs, de mindene a család. Mielőtt megkezdte tevékenységét a gyógyítóházban, az egyik magánkézben lévő pápai járóbeteg-ellátó központban dolgozott. Fizikoterápia terén szerzett gyakorlatát nap mint nap hasznosítja, és mindemellett gerincferdülésben szenvedő gyerekekkel foglalkozik. A passzív kimozgatást és erősítést végző gyógytornászt főleg a reumatológiai betegségcsoportba tartozó páciensek keresik fel.
Téglás Julianna szerint téten a lehető legjobb orvosok foglalkoznak a páciensekkel. A fizikoterápiával, gyógymasszázzsal és gyógytornával foglalkozó szakemberek csapata a gyógyítás mellett a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért életmódbeli  tanácsokkal látják el az embereket. A gyógyítóházban a kisgyermekek mozgásfejlesztésével nem foglalkoznak, de a hétévesektől az idősekig bezárólag mindenkit ellátnak, legyen az törés miatti károsodás helyrehozatala, műtétek utáni rehabilitáció stb. A betegnek sajnos náluk is kell számolnia kell a városlistával, de a gyógytornász hozzátette: a mozgásterápiára hamar be lehet kerülni. A masszázs csak heti két alkalommal áll a rendelkezésre, ezért itt feltorlódnak a jelentkezők, de a fizikoterápia szinte azonnal igénybe vehető. A gyógytorna hétfőtől péntekig, tehát a hét minden napján elérhető. Hogy a munkából érkező felnőttek, vagy az iskola után ide kísért gyerekek is megkapják az ellátást, váltott napokon, délelőttös és délutános munkarend szerint tartanak nyitva.
A Szerecsenyben lakó Horváthné Orbán Katalin Keszthelyen az elméleti, Hévízen pedig a gyakorlati ismereteket szerezte meg. A fizioterápiás asszisztenst mindig érdekelte az egészségügy, ezért biológia szakon érettségizett. A mozgásszervi betegségek rehabilitációját leggyakrabban a gerinc-, hát- és derékfájdalomban szenvedő páciensek próbálják ki – mondta a riportalany, aki kerékpározással próbálja az ilyen problémáknak az elejét venni. A fizikoterápia elektrokezelést jelent, mellette rendelkeznek ultrahanggal és igénybe lehet venni a mágneses kezelést  A szakember célja a fájdalomcsillapításon túl az izomzat lazítása. A betegek eleinte azt tapasztalják, hogy még jobban fáj, ami természetes velejárója a kezeléseknek, de  a kúra feléhez érve megfordul a trend, és felszabadul a mozgás – mesélte Katalin. Aki azt gondolja, hogy a felsorolt kezeléseket csak az időseken alkalmazzák, azok tévednek, mert  a huszonévesektől kezdve valamennyi korosztály  érintett a mozgásszervi problémákban. A nyolc vagy tizenkét órán át tartó ülőmunka sem használ, ugyanakkor a vállfájdalmak nagy részében közrejátszik a stressz. Az izmok nem töltik be  anatómiailag meghatározott szerepüket,  helyette majd hogy nem kóros állapotba kerülnek, és kisebb-nagyobb csomók alakulnak ki testszerte.
Horváthné Orbán Katalin munkája legnemesebb részének tekinti, hogy segíthet az embereken, akiknek megkönnyíti mindennapi életvitelét. Téten nem futószalag-szerűen foglalkoznak a betegekkel, ezért alkalmanként negyvenöt-hatvan perc jut egy-egy páciensre.   Ha az asszisztens úgy látja, hogy a rendelésen megjelent egyén szívesen szóba elegyedne a személyzettel, azzal elbeszélgetnek, de akad olyan páciens is, aki inkább relaxálni szeretne, ezért őt hagyják pihenni.
A Győr-Ménfőcsanakról bejáró Jakabné Gábriel Katalin elnyerte a vezető asszisztensi pozíciót is, mellette a digitális röntgenben és a modern ultrahang részlegen is „szolgálatot teljesít”. 2013 decemberéig a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban dolgozott. A kétgyermekes édesanya a váltást családi okokkal magyarázta, mert Téten állandó munkarend szerint dolgozik, és nem kell bemennie hétvégén, valamint ünnepnapokon.   Katalin a nagy intézményben személytelen emberi viszonyokat tapasztalt,  ahol egy műszak ideje alatt több mint száz pácienst vizsgáltak meg, míg mostani, családiasabb munkahelyén ennek a töredékét, alkalmanként maximum húsz személyt.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés