Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Olimpiai sportág lehet a fekvenyomás

A súly 88,5 kilogramm - jelentette a hangosbemondó, és ahogy telt-múlt az idő, egyre marconább és elszántabb lányok emelgettek. Feszülő izmok, dagadó erek, nagyon akarták, már 125 kilogrammnál jártunk... Tényleg szépen csillognak az érmek és a serlegek. Kameránk ráközelített egy oldalt álldogáló, tornafelszerelésben várakozó fiatal hölgyre: róla aztán végképp nem gondoltam volna, hogy versenyezni fog. A póló ujja ugyan takarta felsőkarját, de egyáltalán nem látszott kigyúrt izmúnak. A csuklóvédő és speciális öv talán segít. Határozott, férfias vezényszóra hajtotta végre a gyakorlatot, ahogy kell, a szabályok szerint. A következő jelölt már markánsabbnak tűnt, a feladat után nála is világított a három sárga lámpa.
Mindig színvonalas fekvenyomó bajnokságot rendeznek a beledi sportcsarnokban - közölte az interjúalany. Az országos szövetségnek egyébként is jó a kapcsolata a helyi klubvezetéssel, ezért ebben az évben megint a rábaközi településen tartották meg az erőemelők második legnagyobb hazai versenyét. Rónaszéki András, a húsz éve alakult Magyar Erőemelő Szövetség elnöke elmondta, hogy osztrák versenybíró felügyeli a beledi küzdelmet, melyre a környező európai országok is odafigyelnek. Az előzetes nevezések alapján kb. 200 igazolt versenyző vett részt a magyar bajnokságon. Már a rangadó megkezdése előtt serénykedtek a versenyzők és segítőik, hiszen pontosan kell beállítani a padok villamagasságát. Hogy a fekvenyomó szakágról többet is megtudjunk, az elnök kijelentette:  közel 36-an jutottak el a  világbajnoki címig, és ráadásul a gyengébbik nem képviselői teljesítenek jobban. Rónaszéki András szerint el lehet azon gondolkodni, hogy miért ilyen jók a magyarok a fekvenyomásban, de konkrét választ nem tud rá adni. Eddig kilenc női és tíz férfi súlycsoportban indították a résztvevőket, de január 1-jétől nagy változást lesz a sportágban: a Magyar Olimpiai Bizottság kritériumainak megfelelően mindkét súlycsoportot csökkenteni fogják két-két kategóriával, azért, hogy 2020 környékén indulhassanak az olimpián. A sportág berkein belül jövőre a 44.évét kezdő elnök úgy véli, ha netán ez sikerül, akkor óriási médiaérdeklődést fog kiváltani a műfaj, az eredményekről pedig a versenyzők fognak gondoskodni.
Beleden 1994-ben alapították a testépítő klubot, hogy színesebb legyen a település sportkínálata. A fiatalokra és az idősebbekre egyaránt alapoztak - árulta el Eőry Jenő -, de arra még gondolni sem mertek, hogy a kezdeményezés versenysportággá növi ki magát. Addig-addig formálódott a dolog, mígnem felvételt nyertek a Magyar Erőemelő Szövetséghez. A klubvezető szerint  régiónkban nem eléggé népszerű a sportág, aminek nem ártana nagyobb reklám. Erre talán a legcélravezetőbb, ha országos bajnokságot rendeznek. Minden egyes megmérettetésre pályázni kell, s csupa válogatott versenyzők érkeznek, sőt, mind eljön Beledre, aki valamit is számít ebben a sportágban. A városnak olyan 120 m2-es kondícionáló terme van, amelyhez hasonló 25 kilométeres körzetben sem található. Eőry Jenő hangsúlyozta: a környék településeiről is szívesen jönnek a mozogni vágyók,  edzéstervvel, étkezési tanácsokkal segítenek a kezdőknek.
A beledi csapatnak szintén volt női versenyzője, ezért érthető, hogy a klubvezető a kisgyermekes anyukának szurkolt.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés