Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Olvasnak az emberek, de nem biztos, hogy könyvtári könyvet

Az értékes irodalmi alkotások a klasszikus írásokat, valamint a tudományos élet legújabb vívmányait tartalmazzák – mondta a beledi könyvtáros.

Közel 18 ezer dokumentum várja az ifjúsági és felnőtt részleggel működő beledi városi könyvtár olvasóit – derült ki a televíziós interjúból. A kézikönyvtári kínálatot a Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat révén  az elmúlt hónapokban sikerült megújítaniuk. Kotekné Kalmár Zsuzsanna szerint Beled megfelel annak az elvárásnak, hogy ne csak a harminc-negyven évvel ezelőtti tudományos kutatások eredményeiről tájékoztassák az olvasókat, hanem a legfrissebb felfedezésekről is szóljanak a művek. A szótárak, lexikonok, enciklopédiák és egyéb összefoglaló jellegű kiadványok szintén megtalálhatók az intézmény polcain. A könyvtárosnak a helytörténeti írások a legkedvesebbek, melyek mellé mindig odakerülnek a legújabb olvasmányok és cikkek. Az önkormányzat évente 350-400 ezer forintot fordít az állomány megújítására, s mindemellett a pályázati lehetőségekkel is élnek.
Az olvasók egyre kevesebb időt szánnak a tájékozódásra, pedig a könyvben rejlő értékeket csak akkor tudjuk a magunkévá tenni, ha megfelelő alapossággal belemélyedünk a sorok által közvetített információkba. Aki dolgozik, azért nem ér rá, aki pedig tanul, nagy pörgésnek van kitéve – mesélte a riportalany. Hozzátette: Sajnos az élet ilyen, és nagy elvárásokat támaszt mindenkivel szemben. Napjainkban tapasztalható, hogy mind kevesebben olvasnak, de a könyvtár egyéb szolgáltatási iránt nő az igény. Kotekné úgy véli, hogy a kevésbé nívós irodalmi művekkel is ki kell szolgálniuk az érdeklődőket, ha egyszer erre van igény. Ugyanakkor a sikerkönyveknek kikiáltott kiadványokat csak azért nem fogják megvásárolni, mert valamilyen aktuális botrány miatt hirtelen felkapottak lettek. A fiatalok körében oly népszerű Harry Potter népszerűsége leáldozóban van,  sokkal kedveltebb a Szent Johanna gimi című sorozat. A könyvtárlátogatók ritkán érdeklődnek a klasszikus olvasmányok iránt, és inkább csak a középiskolások, akik kötelező jelleggel veszik kézbe ezeket a köteteket. Jó hír viszont, hogy egyre keresettebbek a régi magyar történelmi romantika témakörét felébresztő regények. Kotekné Kalmár Zsuzsanna szerint jóval többen olvasnak, mint ahányan bemennek a könyvtárba. Az emberek kevésbé favorizálják az elhasználódott küllemű, korszerűtlen információkat tartalmazó kiadványokat, ezért folyamatosan frissítik az állományt.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek