Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Online mesék gyerekeknek Beledből

Néhány iskolás írásműve alapján jött létre az első online mesekönyv, és a meseírói láz tovább folytatódott. A mentorok közreműködésével megjelentek a nyomtatott mesekönyvek, és a pályázatra írt történetek a mesem.hu internetes portálra is felkerültek, köztük több beledi tanuló alkotásai.

– Régebbi pályázatról van szó, melyre én találtam rá az interneten. 2008 óta pedig már könyv formájában is megjelennek azok a történetek, melyek a mesem.hu portálon olvashatóak. Idén a kilencedik mesekönyv jelent meg, melybe öt beledi diák írása is bekerült – mondta Csillag Katalin. – A meséket teljes egészében a gyerekek írták, nekem csak a korrektúra volt a feladatom. Néhány diák a szöveg mellé rajzot is készített – tette hozzá a pedagógus.

Mesem.hu pályázatai széleskörű összefogással jöttek létre. A szakértők eleinte csak néhány gyermek mentorálását vállalták, de mára országos szintű összefogás lett belőle. A sikeresebb alkotásokat ismert színészek adják elő, melyek az interneten megtekinthetőek. A beledi általános iskola tanára büszke a gyerekekre, mert komolyan vették az alkotási folyamatot. Nagy kreativitást, szókészletet igényel ez a tevékenység, melyhez türelemre és kitartásra van szükség.
– Olyan írások is születtek, melyekben felfedezhető a történet tanulsága, tehát tanító szándékkal készült – fogalmazott a pedagógus, aki már az órai fogalmazásokból látja, hogy mennyire fejlődőképes a gyermek. Csillag Katalin maga is tollat ragad: jól halad következő könyvével, de a félkész műről többet nem árult el.

A 6/a osztályos Nagy Noel a többiekkel együtt magyartanárától hallott először a meseíró pályázatról. A fiúnak megtetszett a lehetőség, ezért benevezett a meseíró pályázatra. Noel elkészült a A majmok szökése című művével, de tervezi, hogy továbbiakat is ír, sőt lehet, hogy már a karácsonyi szünetben nekiáll a munkának.

Ominger Kata A szökött ló című alkotásával rögtön bekerült a Mesém könyvbe. A történetet tavaly állította össze, s mivel nagyon szereti az állatokat, ebben a témában írta. Kata nemcsak a pályázatra irogat, mert kedvtelésből is állított már össze meséket.

Foki Anna a szépséges hercegnőről írt egy történetet. A lány korábban nem foglalkozott meseírással, most is tanárától tudta meg a lehetőséget. Történetében különböző csapások érik a vándorló hercegnőt, és a mese végén minden jóra fordul. A hatodikas lány elhatározta, hogy ha lesz ilyen lehetőség, akkor jövőre is benevez. Már egészen kicsi korában is eszébe jutott, hogy szeretne mesét írni.

A süni és a denevér című mesét Ferenczy Flóra írta. A lány kisebb kora óta foglalkozik meseírással, de ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan is bemutatkozott. Eddig alkalomszerűen vetette papírra gondolatait, most pedig tudatosan készült a pályázatra. Írásának témája a barátság, melyből leszűrhető, hogy az igaz barátságnak semmi sem szab határokat. Flóra hobbijának tekinti az írást, ezért jövőre is indulna a pályázaton. Jegyzeteit kézzel írja. A mostani pályázaton ezüst oklevéllel díjazták igyekezetét.

A város hőseiről Velner Hanna írt mesét, mely saját fantáziájának szüleménye. Hanna egyik legkedveltebb elfoglaltsága az olvasás, kiváltképp Leiner Laura regényeit lapozza. Szabadidejét szívesen tölti könyvek társaságában, amire a szünetekben könnyebben sort kerít. – Nagyon megörültem a pályázati lehetőségnek, mivel régóta terveztem, hogy írok egy történetet – mondta a hatodikas lány, aki következő meséjének történetét még nem találta ki. Hanna meséje bekerült a legjobbak közé, és a zsűri ezüst fokozattal díjazta.

Beküldés dátuma: 2016. 12. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés