Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Őrizzük és ápoljuk szellemi örökségünket

Az érdekes nevű kezdeményezés feladata a kultúra területén tevékenykedő szakemberek és civil szervezetek összefogása, tehát egyfajta véleményformáló fórum létrehozása. Mindannyiunk közös kincse az évek és évtizedek során felhalmozott kulturális örökség, ezért fontos a hagyományok méltó ápolása. Könyvtárosok, művelődési házak dolgozói, levéltárak és múzeumok, helytörténeti kiállítóhelyek munkatársai, amatőr művészeti mozgalmak képviselői ülnek le a kerekasztalhoz, hogy megbeszéljék tapasztalataikat és jövőre vonatkozó terveiket. A Kapuvár-Beledi kistérségben ez a tevékenység is három mikrotérségi központ köré csoportosítható - mondta televíziónknak dr. Pintér Gábor. A két város mellett Mihályi centrum szerepe is meghatározó. A nemrég elnyert összeget dologi kiadások finanszírozására, terembérre, kiadványok megjelentetésének költségeire fordítják. Az előírás szerint negyedévente üléseznek az érintettek,  tavaly kulturális konferenciával kiegészítve tartották meg a programot. Idén a kisebb településeken tervezik a sorozat folytatását, ezért legutóbb Vitnyéden rendezték meg a találkozót. Ráadásul errefelé található Csermajor és Göbösmajor. Előbbi az élelmiszeripari iskoláról, utóbbi pedig természeti környezetéről és szabadidőközpontjáról vált ismertté. A kerekasztal-beszélgetésekre meghatározott körből hívják a résztvevőket, de ezek valójában nyílt ülések - említette a közművelődési referens. Egy-egy ilyen  találkozót nem úgy kell elképzelni, hogy rögtön asztal köré ülnek a megjelentek, hanem először a házigazda települések mutatkoznak be, amelynek a helytörténeti kincseit is megtekintik. A kultúra szakemberei is megtudhatnak számos olyan újdonságot, amelyről eddig nem volt tudomásuk, a mindennapi emberek pedig inkább az eredményeit tapasztalják meg a közkincs működésének. Dr. Pintér Gábor példának említette a kapuvári napok évenkénti rendezvényeit, vagy a kistérségi kulturális és a“Tavaszi szél” elnevezésű fesztivált. A kultúra és a szellemi örökség terjedése nem áll meg a települések határain belül, ezért össze kell fogni a tágabb térség ez irányú törekvéseit.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 01.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play