Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Örömmel viselik magyar állampolgárságukat

Vásárosfaluban nemrég hét Székelyvajáról érkezett erdélyi magyar tette le az állampolgársági esküt. Emlékeztetőül: a 2011. augusztus 27-i nyárbúcsúztatóra  huszonheten érkeztek a dél-rábaközi falvak erdélyi testvértelepüléseiről, hogy átvehessék az igazoló okmányokat, és onnantól kezdve hivatalosan is visszahonosítottnak vallhatják magukat. A Molnár Sándor vezette Vásárosfalu igen jó kapcsolatban van a székelyföldiekkel, ezért rendszeresen látogatják egymást a fiatalok és az idősek. Az egymás kölcsönös megbecsülésén alapuló találkozókon igaz barátként fogadják a vendégeket, legyen szó a rábaközi vagy az erdélyi településekről. Úgy tűnik, továbbra is van igény a honosításra, és amennyiben Székelyföldről újabb személyek érkeznek Vásárosfaluba, őket szintén szeretettel fogadják, de egyvalamit nem tudnak megígérni: hogy ugyanilyen nagyszabású ünnepséget rendeznek az alkalomra.
Horváth Sándor Maros megyéből utazott a küldöttséggel hazánkba. Az asztalos kisiparos szerint Erdélyben ma már nem  érezni annyira a hátrányát, hogy magyarnak vallja magát. Az iskolákba és a munkahelyekre való bejutásnál sajnos most is észre lehet venni a negatív diszkriminációt. A székelyvajai lakosnak érzelmileg is sokat jelentett az állampolgársági eskütétel. Horváth Erika szülei nagycsaládban nőttek fel, s a hét testvér a „magyar világban” még könnyebben boldogult, de a Ceauşescu idejében nekik hármuknak már nehezebb lett. Többször komolyabban felvetődött, hogy átköltöznek Magyarországra, végül a rokonok közelsége miatt maradtak otthon. A múzeumi teremőr hölgy korábban az asztalos szakmában is kipróbálta magát, amikor a csiszolást és a minőségi ellenőri feladatokat bízták rá, csak szerinte jóval kevesebb bérrel honorálták, mint férfi kollégáit. Az állampolgársági eskütételtől azt várja, hogy még szorosabbra fűzi anyaországi kapcsolatait. A marosvásárhelyi László József építési vállalkozóként dolgozik Erdélyben. Neki a magyarság jót és rosszat egyaránt hozott, de abban a közösségben, ahol ő él, nem alakult ki  éles konfliktus a két nemzet állampolgárai közt. Egyelőre jó érzéssel gondol magyar állampolgárságára, s a következményeit is ők fogják viselni – mondta az erdélyi férfi.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 05.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play