Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Orsós Ádám, a jövő számítógépes szakembere

Beszélgetésünk kiinduló tárgya a csornai körzeti általános iskola honlapjáról elérhető, saját domain név nélkül futó diákönkormányzati honlap. Orsós Ádámnak kb.öt éve mutatta meg barátja saját maga által gyártott kreatív oldalát, ami nagyon megtetszett a fiúnak, ezért alaposabban is utánanézett a témának a neten. Eleinte egyszerűbb, pár soros programocskákat írt a diák, de aztán nem volt megállás. - Hatalmas élmény, amikor az ember megírja az első kódját, de aztán egyre többre vágyik, mint mindenben - ecsetelte ambícióit a széchenyis tanuló, aki a Content Management System, magyarul  tartalomkezelő rendszerekkel úgy ismerkedett meg, hogy tanulmányozta a profik munkáit, majd maga is megpróbált valami hasonlót írni, és a regisztrál oldalak révén sok ismerősre tett szert.
Ádámnak eleinte “kínai”volt az egész, azóta pedig lazán dobálózik az angol nyelvű szakszavakkal, érti a függvényeket és a kódolt HTML- parancsokat. A PHP (Hypertext Preprocessor), vagyis nyílt forráskódú számítógépes nyelven készült dinamikus oldalak összeállításával is próbálkozott. A diákönkormányzat informatikai csoportjának tagja - mivel nem kaptak MySQL (többfelhasználós adatbázis-kezelő szerver)elérhetőséget - az iskola honlapját HTML-nyelven írta, kiegészíte egy kis CSS-sel (Cascading Style Sheets), mely az oldalak formai megjelenését szabályozza.
Úgy gondolom, a rövidítésekből ennyi elég, van, akinek még sok is, ezért bármennyire is izgalmas a téma, térjünk vissza a hétköznapi valóságba. A széchenyis tanuló elárulta, hogy tanára néha figyelmezteti a hibákra, és  nem szól bele az apróbb részletekbe, ezért a nyolcadikas fiú többnyire önállóan dolgozik. Egyet kell hogy értsünk Ádámmal, mert őszintén bevallotta: ő kevésbé látványtervező alkat, ezért a honlap nem bővelkedik a színes grafikai elemekben, de attól a fiú még tökéletesen érti a website-ok logikai felépítését és zsenge korához képest hihetetlen profizmussal magyarázza a lényegét. A csornai Széchenyi-iskolába járó diák mostanság PHP-nyelven írt scriptekkel (kódrészletekkel), és számítógépes játékokkal van elfoglalva, mert egy idő óta nem kapott konkrét feladatot. Ádám nem rajong az internetes közösségi oldalakért, úgymond “külső nyomásra”, ismerősei unszolására regisztrált néhány helyen. Szerinte nagyon óvatosan kell bánni az ilyen lehetőségekkel, mert nemcsak személyes adatainkat, mint a snassz e-mailt és telefonszámot, hanem az IP-címet (egyedi hálózati azonosítót) is eltárolja.
Tanulság: ha PC-használót hallgatsz, kikerülhetetlenek a szabványos informatikai rövidítések. A végzős diák egyébként a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskola szoftverfejlesztő szakán szeretné folytatni tanulmányait. Ádám a későbbiekben olyan programokat szeretne írni, amelyek segítik a felhasználót a számítástechnika világában való eligazodásban.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play