Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ösztönzőrendszer a tanulmányaikat folytató kapuvári fiataloknak

Az idő rövidsége ellenére szép számmal jelentkeztek a felsőoktatásban tanuló fiatalok Kapuvár legújabb tanulmányi ösztöndíj-pályázatára.

Kapuvár EFOP-os pályázati forrás keretében négy szemeszteren át támogatja a felsőoktatásban tanuló diákokat. Az önkormányzat minden lehetséges fórumot kihasználva tájékoztatta a fiatalokat a kínálkozó lehetőségről, hiszen gyorsan kellett cselekedni, mivel mindössze egy hét maradt a beadási határidőig. A pályázatok közül csak azt a néhányat utasították vissza, amely nem felelt meg a kiírásban foglalt feltételeknek. Kizáró ok a másoddiplomás képzésen való részvétel, valamint a hármas tanulmányi átlagnál gyengébb eredmény.
Ugyancsak iskolai téma, hogy Kapuvár egyetlen érettségit adó intézménye, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium fenntartói feladatait átvenné a Győri Egyházmegye. A folyamatnak még nagyon az elején tartanak – tájékoztatott a polgármester –, de a püspök úr kérésére megtörténtek az elő felmérések a tantestület és a szülők körében. A pedagógusok 84, a szülőknek pedig 90 százaléka támogatja, hogy az iskola katolikus gimnáziumként működjön a közeljövőben. Az ingatlan a város tulajdonában van, és az önkormányzat meghatározó véleményező szerepet tölt be ebben a testületi döntést igénylő ügyben – tudtuk meg Hámori Györgytől. A városvezető ismerve a többség véleményét, jó szívvel támogatja a törekvést. Riportalanyunk a következő érveket hozta fel az elképzelés mellett: Az ide beíratott gyermekek az óvodától az érettségiig egy intézményegységben tanulhatnak. További előny, hogy a leendő fenntartóhoz, jelen esetben a Győri Egyházmegyéhez kevesebb nevelési-oktatási egység tartozik, mint ahogy megszoktuk a klasszikus állami rendszerben, ezért remélhetőleg még nagyobb figyelmet kap a kapuvári intézmény. Ezenkívül püspöki ígéret van arra vonatkozóan, hogy a helyi katolikus általános iskolához hasonlóan fel fogják újítani az egyházi működtetésbe kerülő gimnáziumot is. Utóbbi beruházás szervesen illeszkedne a kapuváriak elképzeléseihez, amely szerint a teljes városközpont megszépül.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 12.

Kapcsolódó hírek

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play