Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Ötven-hatvan tepsiben sült a rétes Bodonhelyen

Bodonhelyen nemrég tartották a tizenkettedik falunapot, s a rendezvénysorozat félideje óta rétesfesztivállal is kiegészült. Mivel az asszonyok minden alkalomra tálalták a különböző ízesítésű finomságokat, a sütemények lassan átvették a főszerepet.

A korábbi időkben Bodonhelyen a rétest nem desszertként kínálták, hanem a főétel szerepét töltötte be ebédkor – mesélte Kenesei Ferenc. Mivel sokféleképpen lehet ízesíteni, talán nincs is olyan ember, aki ne kedvelné valamelyik fajtáját – tette hozzá a polgármester. Az idősebbek a készen vásárolható réteslap helyett inkább maguk nyújtják az alapanyagot. Bodonhely első emberének otthonában sincs ez másként. A rétesfesztiválra készült édességeknek se szeri, se száma, mert legalább ötven–hatvan tepsiben készült az alkalomra, de dél körül már alig marad csak néhány darab belőlük.
A 84 éves Varga Józsefné saját sütésű réteseit hozta el a fesztiválra. A „Sárgarózsa” Nyugdíjasklub legidősebb tagja 23 esztendősen, férjhez menetelekor sütötte első rétesét. Régebben inkább túrósat készített, mert a mezei munka mellett másra nem maradt ideje, de kedvelt volt az almás, az almás–mákos, valamint a káposztás ízesítésű sütemény is. A meggy és a szilva csak később jött divatba a bodonhelyi háztartásokban. A tölteléket tojással gazdagítja, a sütéshez pedig tejfölt és zsírt használ. A jól kidolgozott tészta engedelmeskedik az asszonyok kezének és szépen nyúlik az asztalon, de ha valami hibádzik belőle, bizony hamar feladja a küzdelmet és elszakad. – Én ma már nem sütök-–főzök, hanem a menyem készíti az ételt – mondta a nyugdíjas.
A főleg önkormányzati finanszírozásból megvalósuló fesztivál megrendezését a lakosság is segíti. Kis település lévén csak néhány vállalkozót tudnak megkérni, hogy támogassa a rendezvényt. A tombolatárgyakat a családok ajánlják fel pénztárcájuktól függően. A 2015-ös műsorkínálat a korábbiakhoz hasonlóan alakult, de azért mindig más fellépők jelennek meg a színpadon. Délelőtt sport- és ügyességi versenyek, délután pedig szórakoztató műsorok várták a vendégeket.
– Sokan úgy tesznek a közösségért, hogy szinte nem is tudunk róla, ráadásul elismerést sem várnak érte. A bodonhelyi asszonyoknak mindenképpen kijár a taps, hisz éjt nappallá alá téve sütöttek – fogalmazott Gyopáros Alpár. Az országgyűlési képviselő név szerint említette Kardos Zoltánt, Szabó Zoltánt és Varga Tibort, akik több évtizede munkálkodnak falujukért.

Beküldés dátuma: 2015. 06. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play